2024.02.25, Vasárnap

Kalandparkokat ellenőriztek Pest megyében is

2016.06.29. 08:46

Kiemelt figyelmet fordít 2016-ban is a fogyasztóvédelmi hatóság arra, hogy a kalandparkokban megtalálható berendezéseket biztonságosan üzemeltetik-e.

Hirdetés

Kiemelt figyelmet fordít 2016-ban is a fogyasztóvédelmi hatóság arra, hogy a kalandparkokban megtalálható berendezéseket biztonságosan üzemeltetik-e. A Pest Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztálya – az országos ellenőrzésekhez kapcsolódva – ellenőrizte a megyében működő I., II. és III. kategóriás kalandparkok mutatványos berendezéseit.

A fogyasztók biztonságának megóvása és a balesetek megelőzése érdekében jogszabály kötelezi a kalandparkok üzemeltetőit arra, hogy a kalandpark használatba vétele előtt és meghatározott időszakokban vizsgálatnak vessék alá a berendezéseket.

A felügyelő szakemberek 11 kalandparkban folytattak le vizsgálatokat és ebből 8-ban találtak kisebb-nagyobb hiányosságot, 3 kalandpark esetében pedig az ellenőrzés nem tárt fel jogsértést. Ez 73 %-os kifogásolási arányt jelent.

A 11 ellenőrzött helyszínből 4 vállalkozás egyáltalán nem rendelkezett megfelelőségi tanúsítvánnyal. Két kalandpark rendelkezett ugyan a tanúsító szervezet által kiállított tanúsítvánnyal, de annak érvényessége lejárt.

A fogyasztóvédelmi ellenőrzés felderítette, hogy 6 kalandpark nem helyezte ki a rendeletben meghatározott tartalmú adattáblát, valamint 4 esetében tapasztalták a kollégák az üzemeltetési napló hiányát.

Szintén 6 kalandpark nem tudott bemutatni olyan igazolást, illetve bizonyítványt, amelyben az arra feljogosított szervezet igazolja, hogy a berendezést kezelő személyt a biztonságos használatra felkészítették. A hiányosságok miatt a szakhatóság – a nyár folyamán – utóellenőrzést fog végezni.

(Pest Megyei Kormányhivatal)

Galéria

Fókuszbankalandpark

Ajánljuk még