2024.03.29, Péntek

Csodálatos felvételeket készítettek magyarok a Tejútról

24.hu

2018.08.03. 10:08

A valószínűtlenül tiszta namíbiai égbolt csillagai árnyékot vetnek a földre.

Hirdetés

A hazaitól teljesen eltérő szögből vizsgálhatjuk meg az égboltot egy hatfős magyar expedíciócsoport jóvoltából. Az asztrofotózás paradicsomában, a délnyugat-afrikai Namíbiában készült felvételek különlegességét az adja, hogy látható rajtuk, ahogy a Tejút árnyékot vet – írja a Hír24.

A déli féltekés elhelyezkedés egy egészen más szemszöget fest az éjszakai égboltról, mint amihez hazánkban hozzászokhattunk: a Göncölszekér például éppen csak a látóhatár felé emelkedik. A Tejútot, saját galaxisunk centrumát viszont a horizonttól távol, a megfigyelő feje felett lehet észrevenni. Láthatóak továbbá a Magellán-felhők és a Tejút körül keringő kisebb galaxisok is.

 

 
 
 

Azonban nem csak a fentebb említett részletek miatt különleges az afrikai helyszín. Namíbia hatalmas kiterjedése ellenére (kilencszer nagyobb Magyarországnál) szinte teljesen lakatlan, így a fényszennyezés szikráját sem lehet érzékelni a területen.

A Tejút és a csillagok fénye olyan erős, hogy árnyékot vetnek és akár lámpa nélkül is lehet tájékozódni a sivatagban.

Fotós szempontból, ha a namíbiai égbolt átlátszóságát 100 százaléknak vesszük, akkor Magyarországon a nagyobb városokban 10-20, a kisebb falvakban legfeljebb 50-60 százalékot tapasztalhatunk – mondta el a lapnak az asztrotájképekre specializálódott Schmall Rafael, a Zselici Csillagpark munkatársa.

Képriporttermészetfotócsillagászat