2020.10.26, Hétfő

Hirdetés

Magasan a legjobb túrák Magyarországon: irány a Kékestető!

pestpilis.hu

2018.08.30. 16:27

Számos egyéni-, és szervezett túra várja mostantól a természet szerelmeseit hazánk legmagasabb pontján – a Kékestetőn. Az egyedül, családdal vagy barátokkal teljesíthető egyszerű kalandozásokon túl érdemes részt venni Demecs Norbert, az I love Mátra bronz jelvényes túravezetője által összeállított legendákkal és praktikus ismeretekkel is tarkított tematikus túráin.

Hirdetés

Az egyéni túrákat is szervezett túráink vezetője, Demecs Norbert bronzjelvényes gyalogos szakágú túravezető és túrablogger állította össze. A tematikus körtúrákat útvonal térképpel, útvonallal, ajánlásokkal és a teljes túra leírásával ITT találja. A változatos kihívásokban kicsiknek és nagyoknak is bizonyosan öröme telik majd.

A három vezetett túrán – ahogy azt már Demecs Norbitól és az I love Mátra mindig precíz és felkészült csapatától már közel 4 év óta megszokhattuk – a részletes, minőségi, élvezetes túravezetésnek köszönhetően a résztvevőknek lehetőségük van megismerkedni a Mátrával, annak állat-és növényvilágával, a hegység geológiai múltjával, a hegyek között szunnyadó mítoszokkal, legendákkal és további érdekességekkel. A vezetett túrákról bővebben ITT találnak információkat.

Ezek közül is kiemelkedik a szeptember 8-án elinduló Első lépés a természetbe! programsorozat, melyet főleg azoknak ajánlanak a szervezők, akik nem feltétlenül gyakorlott túrázók, de szívesen megismerkednének Magyarország legmagasabb pontjával és annak térségével, a növényvilággal, helytörténeti érdekességekkel. A túráról bővebb információ itt olvasható.

A túrákra nem csak a jól szervezett változatos programok és a felejthetetlen élmény miatt érdemes ellátogatni: a túrázók Magyarország legmagasabb pontján, az ÁNTSZ által elsőként klimatikus gyógyhellyé minősített környezetben élvezhetik a természet és a mozgás egyébként is jótékony hatásit. Galyatetőn és Kékestetőn a napsütéses órák száma jóval az országos átlag felett van – meghaladja az évi 2000 órát.

Azért is érdemes a mátrai erdőkbe menekülni a városok forró és fojtogató levegője elől, mert napi hőmérséklet ingadozás mindig kiegyenlített: nyáron általában nem haladja meg a 25°C-ot, míg télen ritkán süllyed −15°C alá. A hegycsúcsokon a légnyomás a hazai átlaghoz képest 10 százalékkal alacsonyabb, szintje szintén kiegyenlített. A levegő por és pollenszegény – a házi poratka ezen a magasságon már nem képes megélni. A számos érdekes egyéni és szervezett túra is azt bizonyítja: Kékestető magasan a legjobb, minden évszakban!

Kirakattermészettúra