2024.03.19, Kedd
Időseket támogató szolgáltatást vezetett be az V. kerület
dailymail.co.uk

Időseket támogató szolgáltatást vezetett be az V. kerület

MTI

2019.09.19. 16:54

A program elsődleges célja az abban résztvevő, 65 év feletti idős emberek életminőségének javítása.

Hirdetés

Magyarországon egyedülálló innovatív idősügyi szolgáltatást vezetett be az V. kerületi önkormányzat. Az úgynevezett "okosotthon" program keretében egyedül élő idősek otthonait szerelik fel digitális eszközökkel, amellyel enyhíteni kívánják az magányukat és növelni a biztonságérzetüket - adott tájékoztatatást a belvárosi önkormányzat.

A program elsődleges célja az abban résztvevő - 65 évet betöltött, egyedülálló, otthonát korlátozottan elhagyni képes, jelzőrendszeres házi segítségnyújtásban résztvevő - idős emberek életminőségének javítása.

A szolgáltatás keretében monitorozzák a fiziológiai állapotot, nyomon követik a mozgást. Riasztást eredményez a mozdulatlanság és az eszméletvesztés, érzékelik a betörést, valamint video chat szolgáltatással segítik elő a programban résztvevők társadalmi kapcsolatait.

A jelzéseket fogadó központi rendszer a normális életviteltől eltérő események azonosítását a mesterséges intelligencia alkalmazásával képes felismerni - olvasható a közleményben.

A kerület amerikai mintára fejleszti ezeket az "okosotthonokat" annak érdekében, hogy a bentlakásos intézménybe való bekerülés elkerülhető, de legalábbis elhalasztható legyen.

Nemrég a Balassi Bálint utcában adták át a szolgáltatások széles körét nyújtó, a 21. századnak megfelelő idősklubot, amely teljes körűen felújított helyiségekkel rendelkezik.

Kirakatidősek

Ajánljuk még