2024.04.25, Csütörtök

Súlyos betegeken segített az állatokról való gondoskodás

ABC News

2016.11.25. 08:16

Alzheimer és Parkinson-kóros betegek állapota javult látványosan azáltal, hogy kismacskákat bíztak a gondjaikra. Volt olyan beteg, aki újra képessé vált a beszédre.

Hirdetés

Közös programot indított az Egyesült Államokbeli Arizona egyik állatmenhelye és időseket ellátó otthona. A Pima állatmenhely nála elhelyezett macskakölyköket bízott a közeli idősek otthonában kezelt beteg öregekre. Az intézetben 30 Alzheimer-, és Parkinson kóros beteget ápolnak, őket vonták be a programba, mely nem várt eredményeket hozott.

A macskák folyamatos etetést és állandó szeretetteli törődést igényeltek, amit maradéktalanul megkaptak, ám ez nem csupán rájuk volt jó hatással. Sharon Mercer, a nyugdíjas otthon ügyvezető igazgatója így nyilatkozott: „Úgy tűnik, vannak képességek, érzelmek és szükségletek, amelyek nem vesznek ki a demenciában vagy Alzheimer-kórban szenvedő emberekből. A vágy, hogy szeretetet adjanak és kapjanak, megmarad bennük, a kiscicák pedig újra előhozták belőlük ezt az érzést.”


Volt, aki a beszédképességét is visszanyerte

Az állatokkal való foglalkozás rengeteg emléket idézett elő az idős emberekben, a pozitív érzelmek hihetetlen hatást gyakoroltak hosszú távú memóriájukra. Emellet az életkedvük is látványosan javult, hiszen újra volt értelme és célja a mindennapjaiknak. Egy idős lakóra olyan hatással volt ez az élmény, hogy újra képes lett beszélni. Míg a macskák érkezése előtt nem tudta kifejezni magát, ma ismét teljes mondatokban szólal meg.

Miután eredetileg sorsukra hagyott állatokról van szó, amelyek az ápolás nélkül elpusztultak volna, az esetről beszámoló ABC News joggal írt win-win (nyerő-nyerő) szituációról.

állatokgyógyítás