2024.03.29, Péntek
Évszázados park a XXI. századnak
Holló Hunor/BFK

Évszázados park a XXI. századnak

2020.05.05. 08:48

2018 áprilisában ért véget a csaknem hat évvel korábban, 2012-ben elindult egyetemi újjászületés első nagy üteme, amelyet ma Ludovika Campusként ismerünk. Elhanyagolt, lepusztult közterek és épületek helyett modern, XXI. századi épületekben virágzó egyetemi élet, szabadon látogatható, lakosságbarát, nyitott park és sportpályák várják a budapestieket.

Hirdetés

Az új campusnak is helyet adó park története a XVIII. században kezdődött: báró Orczy László az akkoriban divatos tájképi kert kialakítására adott megbízást a tulajdonában álló területre, két évvel később pedig felajánlotta Pest városának - használják közparkként a mai Orczy út - Diószegi Sámuel utca - Korányi Sándor utca és az Üllői út által határolt területet.

 

Halápi Katinka/BFK

A nemzeti eszmélés aranykorában, a reformkor kezdetén a parkot az akkor megalakuló Ludovika Akadémiához csatolták, a lakosság azonban továbbra is használhatta, egészen az 1890-es évekig. A II. világháború és az azt követő kommunista diktatúra alatt a parkkal egyre kevesebbet törődtek, folyamatosan pusztult és raktárak, ipari létesítmények foglalták el a zöldterületet.

 

Halápi Katinka/BFK

A Ludovika reneszánsza 2011-ben kezdődött: a kormány arról döntött, hogy a köz szolgálatára készülő szakembereket egyetlen intézményben képezzék. A munka 2012-ben, a Pollack Mihály tervezte főépület rekonstrukciójával indult. De nem csak épületekről volt szó: az volt a szándék, hogy az elhanyagolt, lecsúszó környezetben több szülessen, mint egyetem, az egész városrész is gazdagodjék. 2018-ra így Magyarország eddigi legnagyobb egybefüggő egyetemi campusfejlesztése valósult meg.

 

Palkó György/BFK

Ennek részeként történt meg Belső-Budapest legnagyobb zöldfelülete, az Orczy-park teljes felújítása is. Az egyetemi épületekkel körülvett, évszázados történeti park felébredt Csipkerózsika-álmából, területe csaknem tíz hektárral nőtt. Eltűntek a szennyező ipari üzemek és új városi ökoszisztéma alakult ki, visszatértek a madarak, a csónakázótavat felújították és halakat telepítettek bele.

 

Halápi Katinka/BFK

A történeti hűségre törekvő újjáépítés nem csak a park régi fényét állította helyre, hanem a modern városi élethez szervesen hozzátartozó szabadidősportnak is teret adott. Görhoki és street ball, parkour és street fitness pályák várják a sportolni vágyókat, a futás szerelmesei pedig egy időmérésre is alkalmas rekortán futópályán hódolhatnak szenvedélyüknek. Ha külföldi példát kell mondani, egy St. James’ Park Pesten, kerítéssel, éjjelre bezárva. 

A cikk a Budapest Fejlesztési Központ támogatásával jelent meg.

Galéria

HelyiBudapestközparkJózsefvárosNemzeti Közszolgálati EgyetemBudapesti Fejlesztési Központ (BFK)