2024.03.28, Csütörtök

A magyarok az öt legkedveltebb nemzet közé tartoznak Lengyelországban

MTI

2017.02.26. 12:33

A megkérdezettek több mint fele rokonszenvvel viszonyul hozzánk, de szinte az összes nemzethez való viszony javult az utóbbi évekhez képest.

Hirdetés

A csehek, a szlovákok, az olaszok és az amerikaiak mellett mi kerültünk az öt leginkább kedvelt nemzet közé Lengyelországban - derül ki a CBOS lengyel állami közvélemény-kutató intézet pénteken ismertetett éves felméréséből. A legkedveltebbnek feltüntetett csehekhez a megkérdezettek 59 százaléka viszonyul rokonszenvvel. A magyarok esetében a válaszolók 54 százaléka nyilatkozott így, míg ellenszenvéről csak a megkérdezettek 12 százaléka számolt be, 26 százalék pedig semlegesnek minősítette a magyarokhoz való viszonyát.

A legkevésbé kedvelt népek közé a felmérés szerint Lengyelországban az arabok, a romák, a törökök, az oroszok, valamint a románok tartoznak. A CBOS egyúttal a felmérés nyomán készült elemzésben megjegyzi: az utóbbi évekhez képest javult az összes nemzethez való viszony, ez a tendencia a leginkább a romákra, a románokra, valamint a zsidókra vonatkozik.

A csehek, a szlovákok, a fehéroroszok, valamint a németek esetében 1993 óta - amikor a téma rendszeres kutatása megkezdődött - idén a legjobbak a mutatók. A Lengyelországgal szomszédos országokat lakó nemzetek közül egyedül az oroszok esetében alacsonyabb a rokonszenvezők aránya, mint az ellenszenvet táplálóké.

A felmérést január második hetében végezték 1045 fős mintán.

közvéleménykutatáslengyel-magyar barátság