2024.06.14, Péntek

3,3 zettabájtra nő az internet teljes forgalma 2021-re

MTI

2017.07.05. 17:31

Egy zettabájt ezer milliárd gigabájttal egyenlő, ennyi adat 250 milliárd DVD-re fér rá.

Háromszoros bővüléssel 3,3 zettabájtra, csaknem 3 ezer milliárd gigabájtra emelkedhet a Föld internetes adatforgalma 2021-re, a világhálónak pedig több mint 4,5 milliárd használója lehet, így az emberiség többsége néhány éven belül nethasználóvá válhat a Cisco előrejelzése szerint.

Az internetes hálózati berendezéseket gyártó cég különösen a videoforgalom terén számít jelentős növekedésre, becslésük szerint itt ötszörösére emelkedhet az adatmennyiség. 2021-ig az IoT-technológiák (hálózatba kapcsolt okoseszközök) és az M2M kapcsolatok (gépek közötti internetes összeköttetés) lesznek meghatározók, emellett gyorsulnak majd a szélessávú hálózatok és tovább terjednek a mobileszközök is.

Kelet- és Közép-Európában az adatforgalom a globális növekedéshez hasonló ütemben fog növekedni, a mobileszközök adatforgalma hatszorosára bővül a Cisco szerint. Hozzátették, hogy a régióban 4 év múlva a hálózati eszközök majdnem felének lesz mobilkapcsolata, az adatforgalom többsége pedig már az okostelefonok között zajlik le.

Jelentősen nőhet a hálózatok gyorsasága is: a szélessávúak átlagosan másodpercenként 42 Mbit, a mobil kapcsolatok pedig 22 Mbit sebességre lesznek képesek.

internet