Hamarosan lézerrel ellenőrizheti a vásárló, hogy valódi-e a whisky.
Brit tudósok kifejlesztettek egy olyan kézi eszközt, amellyel még az üvegben felfedezhető, hogy valódi-e a vodka, a whisky, illetve más szeszesitalok is. A SORS-készüléknek - melynek neve a „spatially offset Raman spectroscopy”, vagyis a térben eltorzított Rama-féle spektroszkópia rövidítése - nincsen köze a hamis italok forgalmazóinak sorsához, ami azért is szerencsés, mert lézerrel működik.
Az eszköz a fókuszált fénnyel átvilágít az üvegen és így szerzi meg kémiai adatokat, amelyeket összehasonlít a drága italok profiljaival. Ezt a feladatot korábban is el tudták látni nagyobb gépekkel, vagy bonyolultabb folyamatok segítségével, a Manchesteri Egyetem kutatóinak találmánya azonban jelentősen lerövidíti az ellenőrzés idejét.
A tömény szeszesitalok az Európai Unió legjelentősebb mezőgazdasági exportcikkei közé tartoznak, több, mint 23 milliárd eurónyi jövedéki adót és áfát szednek be rajtuk és mintegy 1 millió ember dolgozik az előállításukkal, kereskedelmükkel és eladásukkal foglalkozó iparágban.
Roy Goodacre professzor, a kutatás vezetője szerint az étel- és italhamisítás az egészségre különösen veszélyes, gazdasági és társadalmi hatásai is vannak, különösen, az alkoholos italok esetében. A tudós kiemelte: a termékekben akkor bíznak meg a vásárlók, ha könnyen lehet ellenőrizni, hogy nem hamisították-e azokat.