2024.07.21, Vasárnap

Tíz éven belül eltűnhetnek a vadon élő orrszarvúk

MTI

2017.09.19. 11:16

Az állatok tülkének megszerzése miatt évente legalább hétszáz példányt ölnek meg a csempészek, akik a tülköt ékszerré alakítva igyekeznek kikerülni a rendőrséget.

Ékszerek formájában csempészik ki az orrszarvútülköt Afrikából a bűnszervezetek, hogy a repülőtéri ellenőrzésen ne bukjanak le az áruval - írta a BBC News. A Traffic nevű, vadvédelemmel foglalkozó, a tiltott kereskedelmet ellenőrző civil szervezet szerint gyöngyöket, karkötőket és karpereceket, valamint rinocérosztülök-port készítenek a csempészek.

„Ez nagyon aggasztó, hiszen ha valaki átsétál a repülőtéren egy rinocérosztülökből készült nyakláncot viselve, ki fogja megállítani? A rendőrség tülökdarabokat és teljes tülköket keres” - mondta Julian Rademeyer, a Traffic munkatársa.

Susie Offord-Woolley, a Save the Rhino International jótékonysági szervezet vezetője szerint ez fontos információ, mivel így a bűnüldözők kiképezhetők a rinocéroszékszerek azonosítására. „Az a tény, hogy a bűnbandák feldarabolják a tülköket, arra utal, hogy egyre jobban tartanak a rendőrségtől, ami jó jel" - tette hozzá.

 

Már csak 25 ezer példány maradt

A csempészett tülkök elsődleges célállomásai ugyanazok: Kína és Vietnam legnagyobb piacai felé tartanak. A nyomozók azonban azt is megállapították, hogy a csempészútvonalak megváltoztak és sokkal komplexebbé váltak annak érdekében, hogy elkerüljék az olyan országokat és repülőtereket, ahol a bűnüldözésre kirendelt források koncentrálódnak.

2007 óta legalább 7100 orrszarvút öltek meg Afrikában, mára mintegy 25 ezer példány maradt. A Save the Rhino International szerint az orvvadászat jelenlegi mértékét tekintve a vadon élő orrszarvúk a következő tíz évben kihalhatnak. Az elmúlt tíz évben Afrikában 1000, az orrszarvúk életét védő vadőrt öltek meg. Így emberéletekről is szó van - emelte ki Offord-Woolley.

állatvédelemorvvadászat