2024.03.28, Csütörtök

Mesterséges hóbuckák mentették meg a finn fókabébik életét

pestpilis.hu

2017.11.28. 12:58

A vadászat, majd a felmelegedés könnyedén a kihalásba taszította volna a csak egyetlen tóban megtalálható fókafajt.

Hirdetés

A Saimaa Finnország legnagyobb tava, ahol az idei évben természetvédelmi sikertörténetről számolhatott be a WWF. Az elmúlt télen ismét túl kevés hó esett a tó környékén, s az enyhe időjárás végzetes lehetett volna a tó híres fókapopulációja számára: a Saimaa-tavi gyűrűsfókák élete a hótól és a jégtől függ, mert a fókakölykök a hóba ásott vacokban születnek meg. Ha nincs hó, az anyaállatok kénytelenek a nyílt jégen megszülni őket, ahol semmilyen védelem nem akad számukra.

A hó hiányát látva a WWF önkéntesei és a finn nemzeti parkokat fenntartó állami vállalat dolgozói február leghidegebb napjaiban összefogtak, hogy a befagyott tó jegén található kevéske havat mesterséges hóbuckákba gyűjtsék. Az ötlet a Kelet-Finnországi Egyetem kutatóitól származott, és működik: az idei fókakölykök 90%-a az emberek alkotta hóbuckákban született meg. Sőt, a világra jött 82 fókabébi új rekordot jelent.

Minden egyes kisfóka élete számít, mert a Saimaa-tavi gyűrűsfóka mára különösen veszélyeztetett faj. Nem így volt ez 100 évvel ezelőtt, amikor a Saimaa vizében közel ezer egyedet számláló populáció élt. Azonban egyetlen évszázad leforgása alatt a kihalás szélére sodorta őket a mértéktelen vadászat: az 1980-as évekre kevesebb, mint 120 fóka maradt életben. A fókák száma 1979 óta újra növekszik, mivel ekkor alakult meg a WWF fókavédő csoportja. A populáció ma több mint 360 egyedből áll.

 

Ma sem csak a felmelegedés fenyegeti a fókák életét

A fókák jövőjére a legnagyobb veszélyt jelenleg a hálós halászat jelenti: a fókakölykök halálának leggyakoribb oka, hogy halászhálóba akadva megfulladnak.

Sikerült azonban némileg befolyásolni a közvéleményt a halászattal kapcsolatban, mert a WWF élő kamerát szerelt fel a Saimaa-tó partján. A Pullervo-nak elnevezett fóka egész Finnországot elbűvölte, miközben órákig lustálkodott közvetlenül a kamera előtt fekve. A webkamera által folyamatosan közvetített adást idén több mint hárommillióan nézték meg.

Pullervo a kamera előtt (finland.fi)

A gyűrűsfókák megmentése a kihalástól még hosszú ideig munkát ad a WWF-nek és a hasonló szervezeteknek, mert a klímaváltozás erősödésével az emberek által összelapátolt hóbuckák sem jelentenek majd megoldást. A Kelet-Finnországi Egyetemen most azt kutatják, hogy mit lehet tenni, ha a jégen lévő hóréteg még jobban elvékonyodik, vagy ha a tó már be sem fagy.

külföldállatvédelemtermészetvédelemWWFállatok