2024.04.24, Szerda

Világszerte beindultak a Föld védelmét célzó perek

piacesprofit.hu

2017.11.25. 13:01

Norvégiában például az eddig érintetlen északi területek olajkutatásait igyekeznek megakadályozni.

Hirdetés

A piacesprofit.hu közvetlen klímademokrácia felütéssel közöl cikket, amiből kiderül,  Hollandiától Svájcon át egészen Új-Zélandig számos paradigmatikus, precedens-értékű ökológiai per van folyamatban a bíróságokon.

A cikkből kiderül, az Egyesült Államokban kiskorúak perelik a kormányt, amiért elmulasztja kötelességét, hogy megőrizze az elkövetkező generációk számára a fizikai létükhöz szükséges ökológiai értékeket.

Hasonló ügy van folyamatban Norvégiában, ahol zöld aktivisták perelték be a kormányt, amiért az északi-sarkkör érintetlenül területeire olajkutatási engedélyeket ad ki. A norvég alkotmánnyal és az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének (IPPC) ajánlásával támasztják meg keresetüket. Előbbinek a 112. pontja ugyanis biztosítja a polgároknak az egészséges környezethez való alkotmányos jogot. Az IPCC ugyanakkor azt mondta ki, hogy az olajkitermelést csökkenteni, nem pedig növelni kell, hogy a 2015-ös párizsi klímaegyezmény emissziócsökkentési céljait teljesíteni tudják a tagországok.

természetvédelem