2024.04.23, Kedd

Karácsonykor sem ehetnek csokit a kutyák

mti

2017.12.21. 17:12

Az édesség teobromint tartalmaz, ami a kutyák és macskák számára is veszélyes, így fontos ügyelni arra, hogy ne hagyjunk elöl ilyen édességet az ünnepekkor sem.

Hirdetés

Az ünnepek idején négyszer gyakoribb a kutyák csokoládémérgezése – figyelmeztettek angol tudósok. A Veterinary Record folyóiratban publikált kutatás szerint az Egyesült királyságban kutyák százai szorulnak állatorvosi kezelésre a téli ünnepek alatt csokoládémérgezés miatt.

Sok kutyatartó nem tudja, hogy hiába ízlik négylábú barátaiknak az édesség, az már kis értékben is mérgező lehet a kutyáknak.

„Fontos, hogy a gazdák tudják, a csokoládé veszélyforrás lehet. Ha a kutya hozzáfért a csokihoz, próbálják felmérni, mennyit evett belőle, milyen típusú csokoládéhoz jutott, aztán vigyék állatorvoshoz”

– figyelmeztetett Philip Jones, a Liverpooli Egyetem oktatója.

A csokoládé teobromintartalma elég alacsony ahhoz, hogy fogyasztása általában ne jelentsen veszélyt az emberre. Azonban a teobromint lassan emésztő állatok, így a kutyák, a macskák vagy a madarak már kis mennyiségű csokoládétól is végzetes mérgezést szenvedhetnek.

 

egészségügykutya