2024.04.25, Csütörtök

Ledőlt a Taj Mahal két minaretje

MTI

2018.04.12. 17:07

Az egyik torony a királyi kapunál állt, ahová a legtöbb turista is érkezik az indiai mauzóleum felkeresésekor.

Hirdetés

A nagy erejű, óránként 130 kilométeres szél ledöntötte az észak-indiai Agra városában álló világhírű Taj Mahal két minaretjét - számolt be róla a BBC hírportálja. A szakemberek már megkezdték a helyreállítást.

A két ledőlt, négy méteres minaret a 17. századi mauzóleum egy-egy bejáratánál állt, az egyik a királyi kapu volt. Az évente mintegy 12 ezer turista, aki felkeresi a legendás épületet, legtöbbször ezt a kaput pillantja meg először. A másik ledőlt torony a déli bejáratot díszítette.

A 17. században a Jamuna folyó partján fehér márványból emelt Taj Mahal messze a legismertebb indiai építmény. Shah Jahan, az indiai mogul dinasztia ötödik uralkodója építtette szeretett felesége, a perzsa származású Mumtaz Mahalt (palota ékessége) számára.

Az asszony 1631-ben fiatalon, tizennegyedik gyermekének világra hozatala közben meghalt, Shah Jahan pedig megesküdött: olyan síremléket állít feledhetetlen szerelmének, amilyent még nem látott a világ. Az épületegyüttes felépítése 22 évet és a kincstár nagy részét vette igénybe.

Indiaműemlék