2024.03.29, Péntek

Műanyagcipőkkel mentené meg az óceánt az Adidas

sokszinuvidek.24.hu

2018.04.09. 15:09

Eddig egymillió párt adtak el a tengereket elárasztó műanyagdarabkákból készített lábbeliből.

Hirdetés

Az utóbbi években egyre jobban felfigyel a társadalom az óceánokban felgyülemlő műanyaghulladék problémájára. A mesterséges szénhidrogénekből számos gyorsan hulladékká váló csomagolóanyagot és rövid ideig használt eszközt készítenek. Ezek nagy része még mindig nem kerül újrahasznosításra és gyakran az óceánokban köt ki. Itt a napsütés hatására kis műanyaggömbökké esik szét a szemét, majd ebben a formájában évtizedekig köröz az óceánok áramlatain.

Mivel a műanyaghulladék-válság már olyan méreteket öltött, hogy a Csendes-óceánon szigetméretű tömbök alakultak ki a gömbökből, egyre többen próbálnak megoldást találni a természetre jelentett veszélyre.

 

Három éve dolgoznak a környezettudatosság javításán

Ide tartozik az Adidas kezdeményezése is, melynek során a német vállalat a Parley nevű amerikai céggel összefogva visszanyeri az óceánból a műanyagot, majd ebből készít cipőket. A projekt roppant sikeres: az elmúlt egy évben mintegy egymillió párt adtak el az óceánok természetes egyensúlyát közvetve helyreállító cipőkből – írja a Sokszínű Vidék.

Az Adidas már három éve árulja a lábbeliket, a legújabb modellt március 31-én mutatták be a nagyközönségnek. Az ultraérzékeny férficipőt energiatakarékos talppal tervezték meg.

környezetvédelem