2024.04.23, Kedd

Részletes háromdimenziós térkép készül az egész galaxisról

MTI

2018.04.25. 17:08

Több mint négy éve gyűjti a csillagok távolsági, sebességi és egyéb adatait a Gaia űrszonda, a mostanra megszületett gigantikus adatbázis segítségével aprólékos képet kapunk a Tejútrendszerről.

Hirdetés

A Tejútrendszer egyedülálló pontosságú atlaszát mutatta be szerdán az Európai Űrügynökség (ESA). Az atlasz a Gaia európai űrtávcső megfigyeléseinek felhasználásával készült el: 1,7 milliárd csillagról, kvazárról, aszteroidáról és galaxisról tartalmaz információkat. Ezen belül 1,3 milliárd csillag távolságát, az égbolton való mozgását, fényességét és színét rögzítő adatot, 7 millió csillag sugárzási sebességére vonatkozó adatot, 100 millió csillag stelláris paramétereit, 550 ezer csillagnak az idő előrehaladásával bekövetkező változásait és 14 ezer aszteroida pontos pályaadatait regisztráló adatot tartalmaz.

Az adatok révén a csillagászok példátlan precizitással elkészítik a galaxis szerkezetének háromdimenziós, valaha megalkotott legrészletesebb térképét, amely várhatóan a 2020-as évek elejére készül el - írja honlapján a kutatásban résztvevő University College London (UCL).

 

A Gaia további tíz évig naponta 50 millió csillag adatait gyűjtheti be

A szerdán bemutatott eredmények jó alapot nyújtanak a csillagászat szinte valamennyi ágának kutatásaihoz: segíthetnek megérteni, hogyan formálódott a Naprendszer, hogyan állt össze a Tejútrendszer, hol van a galaxisban a sötét anyag. „A Gaia segítségével a Tejútrendszert csillagról csillagra vizsgáljuk - hol születtek, hogyan formálódtak, milyen a hőmérsékletük és a sugárzási sebességük. A távcső közvetlen bizonyítékot szolgáltat a galaxis forgására és utat nyit további, még részletesebb tanulmányok előtt” - mondta Mark Cropper, a UCL Mullard Űrkutatási Laboratóriumának a munkatársa.

A Gaia több száz európai mérnökből és kutatóból álló csapata nem sajátítja ki a 22 hónapon át gyűjtött adathalmazt, hanem mások használatára alkalmas formában dolgozza fel és kalibrálja az adatokat. Az űrszonda további 6-7 évnyi működésre elegendő üzemanyaggal rendelkezik, és 10 évig képes dolgozni.

2013. december 19-én történt elindítása óta a Gaia a 100 ezer fényévnyi átmérőjű hatalmas csillagrendszert kutatja, naponta 50 millió csillag valamennyi adatát rögzíti.

csillagászattudomány