2024.03.29, Péntek

A patkányok emlékeznek a múltbeli eseményekre

MTI

2018.05.14. 20:51

Amerikai kutatók szerint ez alkalmassá teszi őket arra, hogy új, Alzheimer elleni gyógyszereket kísérletezzenek ki rajtuk.

Hirdetés

Először találtak bizonyítékot arra, hogy az állatok képesek múltbéli eseményeket visszaidézni emlékezetükben. Az Indianai Egyetem (IU) szakértői szerint a felfedezés segítheti az Alzheimer-kór kezelésére szolgáló új gyógyszerek kifejlesztését. A tanulmány a Current Biology című tudományos lapban jelent meg.

„Nemcsak azért érdeklődünk az állatok memóriája iránt, hogy jobban megértsük őket, hanem elsősorban azért, hogy a memória olyan modelljeit fejlesszük ki, melyek megfeleltethetők az emberi betegségekben, például az Alzheimer-kórban károsodott memóriatípusoknak" - mondta Jonathon Crystal, az IU kutatója.

A tudós szerint a legtöbb új, Alzheimer-elleni gyógyszer kifejlesztésén dolgozó kutatás azt vizsgálja, hogyan hatnak az összetevők a térbeli memóriára, a memória azon fajtájára, amely leginkább megfigyelhető az állatoknál. Az Alzheimer-kór azonban nem a térbeli memóriát károsítja legjobban - írja a PhysOrg tudományos hírportál.

„Ha a nagymamád Alzheimerben szenved, a betegség egyik leginkább szívbemarkoló következménye, hogy nem emlékszik mit meséltél az életedről amikor legutóbb találkoztatok. Minket ez az epizodikus emlékezet érdekel, mert általában ezt csökkenti az Alzheimer-kór és az öregedés is" - fejtette ki Danielle Panoz-Brown, a tanulmány fő szerzője. Az epizodikus memória a bizonyos eseményekre való emlékezés képessége. Például amikor valaki elveszíti a kocsikulcsot, megpróbálhatja felidézni minden lépését az autótól a jelenlegi tartózkodási helyéig. Ezeknek az eseményeknek a felidézése az epizodikus memória-visszajátszás (episodic memory replay).

 

Egy évig kísérleteztek 13 patkánnyal

Ahhoz, hogy megvizsgálják az állatok ezen képességét, Crystal és munkatársai csaknem egy éven át dolgoztak 13 patkánnyal, melyeknek 12 különböző szagból álló lista végigkövetését tanították meg. A kísérletek eredményeképpen megállapították, hogy az állatok támaszkodhattak a betanult sorrend felidézésének képességére. A kiképzésük után a patkányok a kísérletek 87 százalékában sikeresen hajtották végre a feladatot. Az eredmények erős bizonyítékul szolgálnak arra, hogy a patkányok kifejlesztették az epizodikusmemória-visszajátszás képességét. Az is kiderült, hogy az állatok emlékei hosszú távon tartósak és ellenállóak más emlékek hatásával szemben.

Crystal szerint nagy szükség van arra, hogy meghízható módszereket fejlesszenek ki a patkányok epizodikusmemória-visszajátszó képességének tesztelésére, mivel az új genetikai eszközök révén lehetőség van arra, hogy az Alzheimer-kórhoz hasonló neurológiai állapotú patkányokat hozzanak létre. Eddig csak egerek álltak rendelkezésre az új gyógyszerek tesztelésére.

gyógyszerállatokkísérlettudomány