2024.04.25, Csütörtök

Felhős ég alatt is hatékonyan működik majd az új bionapelem

sciencedaily.com

2018.07.08. 17:45

Kanadai kutatók baktériumtelepekkel felszerelt napkollektorokkal állítanának elő zöld energiát.

Hirdetés

Két tekintetben is fontos innovációs ugrás a kanadai University of British Columbia kutatóinak munkája: megnövelték a napelemek hatékonyságát, miközben fotoszintetizáló baktériumokat használtak bennük - írja a ScienceDaily.

A Vikramaditya Yadav professzor vezette kutatócsapat a hatékonyság-növekedéssel elérte azt, hogy a teljesen felhős ég alatt is jobban megérje működtetni a napelemeket. Ezzel nemcsak Kanadában, hanem Észak-Európa jelentős részében is sokkal vonzóbbá tehetik a technológiát, amint átültetik a gyakorlatba.

Elméleti szempontból viszont az az érdekesebb, hogy ellentétben a korábbi napelemekkel, melyekben sokszor úgy próbálták a növények és baktériumok fotoszintézisét utánozni, hogy a bennük található vegyületeket másolták le, Yadav és társai más megoldást választottak. A tudósok kerestek egy olyan baktériumot, mely teljes kolóniákban életben tartható egy napelem emberalkotta környezetében is, majd génmódosítással érjék el, hogy minél nagyobb hatékonysággal fotoszintetizáljon.

napenergiazöld megoldásoktechnológia