Amerikai kutatók megállapították: meg sem kell inni a kávét, hogy jobban tudjunk koncentrálni.
A kávé a modern világ leggyakrabban használt stimulánsa, mely többek között abban is egyedülálló az emberiség által kedvelt pszichoaktív anyagok között, hogy szinte semmilyen káros hatását nem ismerjük. Orvosi kutatások korábban bebizonyították, hogy akár napi 4-5 csészényit el lehet fogyasztani az italból anélkül, hogy az a szív- és érrendszert károsítaná.
Most amerikai tudósok kiderítették: maga a kávé illata is jobb kognitív teljesítményhez vezet – írja a ScienceAlert. A New Jersey-i Stevens Institute of Technology kutatói egyetemi szintű matematikai feladatok megoldására kérték fel alanyaikat kávéillatú, virágillatú, illetve semleges szagú szobákban.
Az eredmény meglepő: már a kávé illata is elég volt a mérhetően jobb mentális teljesítményhez. Ez annak fényében különösen figyelemre méltó, hogy
az Adriana Madzharov vezette kutatócsoport szándékosan koffeinmentes kávéaromát használt.
Egyelőre nem tudni, miért segít a kávé ilyen közvetett módon is a munkában, de a kísérletek során mindenestere kiderült: sajnálatos módon a virágok illatának nincsen ilyen hatása.