2023.03.24, Péntek

Tíz elfeledett Picasso festményre bukkantak Iránban

MTI

2018.08.06. 14:26

Egy közel ötszáz művet tartalmazó kiállításra készülve leltek rá a képekre, a jövőben akár továbbiak is előkerülhetnek.

Hirdetés

Jövőre nagyszabású kiállításon mutatja be a Teheráni Kortárs Művészeti Múzeum (Tmoca) nyugati művészeti gyűjteményének azon darabjait, amelyek Reza Pahlavi néhai iráni sah 1979-es elűzése óta rejtve maradtak a nyilvánosság előtt.

Erre készülődve, és a múzeum raktárépületeinek felújítása alatt számtalan elfeledett műalkotásra, köztük Picasso tíz művére bukkantak - adta hírül a The Art Newspaper című művészeti folyóirat honlapja. A mintegy háromezer darabos gyűjteményből, amely az impresszionizmustól és a kubizmustól a pop-artig és a minimal artig ölel fel irányzatokat, 400-500 művet állítanak ki az intézmény ötezer négyzetméternyi kiállítóterében.

Berlinben tavaly elmaradt a Reza Pahlavi felbecsülhetetlen értékű műkincseiből tervezett kiállítás, amelynek teljes anyagát a Tmoca biztosította volna. A német fővárosba tervezett kiállítás kurátora, a holland Mattijs Visser állítja össze a jövő évi tárlat anyagát is, mely február 21-én nyílik meg Portré, csendélet, tájkép címmel.

„A múzeumban eddig csupán két Picasso-művet tartottak nyilván, most már tizenkettőre bővült a gyűjtemény” - mondta Visser, aki úgy véli, további műremekekre is bukkannak az előkészületek idején.

 

Ez a világ egyik legértékesebb kollekciója

A Farah császárné támogatásával létrejött gyűjtemény a nyugati művészetek egyik legnagyobb és legértékesebb kollekciója a világon, Pablo Picasso mellett olyan művészek remekműveivel, mint Claude Monet, Max Ernst, Vaszilij Kandinszkij, Francis Bacon, Jasper Johns vagy Andy Warhol.

A kiállítás a sah által gyűjtött remekművek mellett bemutatja az intézmény új szerzeményeit, köztük Günther Uecker, Bertrand Lavier és Tony Cragg munkáit, valamint helyi fiatal művészek alkotásait is.

múzeumfestészet