2024.04.23, Kedd

Kiderült, hogy a kávénak valóban van-e élénkítő hatása

eatmore.log.hu

2018.09.12. 16:59

Egy 40 kerékpároson végzett kutatás 3 különböző csoportban mérte az eredményeket.

Hirdetés

A koffeinről rengeteget tudunk. Tudjuk, hogy hogyan hat, mekkora dózisokban mit csinál és így tovább. Kevés ilyen szer van, amit ennyire alaposan végigkutattak volna. Így természetesen arra is van kutatás, hogy mi a helyzet a rendszeres fogyasztókkal, mennyire tud tolerancia kialakulni és akik napi 4-5 kávét, vagy még annál is többet betolnak, azok tényleg feleslegesen fogyasztják kiegészítőnek? Gonçalves és társai egy 2017-es kutatásban erre a kérdésre keresték a választ, az eatmore blog pedig megírta.

40 kerékpárost 3 csoportba osztottak a rendszeres napi koffeinfogyasztásuk alapján. Az egyik csoport volt a kis mennyiséget fogyasztók, akik napi kb. 1 kávét ittak, a másik a közepes, ők nagyjából napi két kávét ittak, míg a harmadik csoport átlagosan több, mint három kávénak megfelelő koffeint vitt be napi szinten. Ezután képeztek belőlük egy kontroll, egy placebo és egy koffeines csoportot. Utóbbi 6 mg/ttkg mennyiségű koffeint kapott a vizsgálat előtt.

Az eredmények pedig azt mutatták, hogy egyik kávézós csoport sem teljesített rosszabbul a vizsgálatban.

Azaz hiába fogyasztottak akár napi 300-500 mg mennyiségű koffeint is rendszeresen az alanyok napi rendszerességgel, az edzés előtti koffein kiegészítő számukra is ugyanúgy hatásosnak bizonyult, mint azoknál, akik csak legfeljebb egy kávét ittak naponta.

Mégsem lehet egyértelmű kijelentést tenni

Jó tudni, hogy a fentiek sem mindenkire igazak. Az aerob tevékenységet végzők esetében a legtöbb esetben nem lesz igaz a fent leírt állítás. Náluk a napi fogyasztás többszöröse sem fog jelentős hatást elérni. Ezzel szemben az ellenállásedzést végzőknél már a napi fogyasztással megegyező mennyiség bevitele kiegészítőként is jelentős hatással bír.

Tehát futók, kerékpárosok ne kávézzanak, vagy ne várjanak értékelhető hatást a koffeint tartalmú pörgetőktől, míg a testépítők és erőemelők továbbra is nyugodtan kávézzanak és pörgessenek, ha kedvük tartja.

sportélelmiszerkutatáskávé