2024.04.26, Péntek

Dínólábnyomokra bukkantak Angliában

MTI

2018.12.17. 16:38

Bár Hastings környéke Nagy-Britannia egyik leggazdagabb dinoszauruszfosszília-lelőhelye, megkövesedett lábnyomokat nagyon ritkán találni a területen.

Hirdetés

Legalább hét különböző fajtól származó, több mint 85 dinoszaurusz-lábnyomra bukkantak a kutatók a délkelet-angliai Kelet-Sussex megyében. Ez az eddigi legváltozatosabb leletegyüttes a kréta időszakból, amelyet Nagy-Britanniában találtak.

A méretüket tekintve kevesebb mint 2 cm és több mint 60 cm átmérő közötti lábnyomok többsége olyan jó állapotban maradt fenn, hogy az állatok bőrének, pikkelyének és karmainak lenyomatát is őrzik.

A 100-145 millió éves lábnyom-fosszíliák növényevő dinoszauruszoktól - iguanodonok, ankiloszauruszok, sztegoszauruszok, szauropodák - és húsevő theropodáktól származnak.

Anthony Shillito, a tanulmány vezető szerzője szerint a mostanihoz hasonló leletek hasznos információkkal szolgálnak többek közt a dinoszaurusz-közösségek összetételéről.  A lábnyomok lelőhelyének szomszédságában valószínűleg egy vízforrás volt a kréta időszakban, amit alátámasztanak a területen feltárt megkövesedett növények és gerinctelen állatok.

tudomány