2024.07.23, Kedd
Az Ázsia első felhőkarcolóját tervező magyarról nyílik kiállítás Sanghajban
flickr.com

Az Ázsia első felhőkarcolóját tervező magyarról nyílik kiállítás Sanghajban

MTI

2019.01.27. 00:08

Hudec László építész a kínai metropoliszban mintegy 60 épülettel hagyta ott a névjegyét.

A budapesti Hudec-hagyatékból nyílik kiállítás a sanghaji Történeti Múzeumban február 2-án, a Hudec Kulturális Alapítvány együttműködésével. A Stereoscopic Notes, Urban Landscape - László Hudec and Modern Shanghai című kiállítás Hudec László (1893-1958) építész életútját és a kínai metropolisz mai arculatát is meghatározó munkásságát mutatja be, és az időszak egyik szimbolikus épületében, az egykori Shanghai Race Clubban, a Park Hoteltől 500 méterre várja a látogatókat.

Hudec László akkor vált világhírűvé, amikor Ázsia első felhőkarcolóját, az említett sanghaji Park Hotelt (1934) megtervezte. A városban azóta is nagy tiszteletnek örvend, 2016-ban megszervezték az Ikonikus Sanghaj - amikor a művészet találkozik Hudeccel című kiállítást is. A mostani kiállítás a modern Sanghaj megszületését és annak alkotóit mutatja be, köztük kiemelve Hudec munkásságát, akinek a 25 milliós városban csaknem 60 épülete ma is áll és funkcionál. A kínai közönség először fogja látni az alapítvány archívumának legértékesebb darabjait, valamint a magyarországi, kanadai és amerikai Hudec-leszármazottak által adományozott, az építészhez kötődő személyes tárgyakat is. A kiállítás május 5-ig lesz látogatható.

 

Igazi ritkaságokat is kiállítanak

A múzeumnak gazdag saját gyűjteménye van, de az építészhez kapcsolódó eredeti tárgyakkal eddig nem rendelkezett, ezért felkérték a Hudec Kulturális Alapítványt, hogy válogasson a budapesti hagyaték ritkaságaiból a tárlatra. Így a kiállításon szerepelni fognak a hagyaték legértékesebb darabjai: Hudec két portfólió albuma, melyet az építész maga állított össze legfontosabb projektjeiről, továbbá családi fényképek, levelek, az építész saját fotói, valamint személyes tárgyai gazdagítják a kiállítás anyagát.

A múzeumban egy interaktív óriás érintőképernyő segítségével mutatják be az archívum digitálisan feldolgozott részét. A kiállítás megnyitóján Hudec László magyarországi rokona, Csejdy Virág adja át a múzeumnak adományozott tárgyakat.

A Hudec Kulturális Alapítvány célja, hogy a májusig tartó kiállítást később elhozza a magyar közönségnek is.

külföldkiállításépítészet