2024.04.25, Csütörtök

55 köbméter, 80 tonna a tinnyei Kossuth-szobor

piliscentrum.hu

2016.07.27. 08:52

A tegnapi vihart is túlélte a különleges remekmű.

Hirdetés

Tinnyén idén is valami különlegességgel készülnek augusztus 20-ra. A falu és az ott élő Monostori Ferenc szobrászművész összefogott, hogy közösen megalkossák Kossuth Lajos homokszobrát, melyet a sportpálya mellett formáz meg a művész. Az alkotás ugyan még nincs kész, de máris monumentális.

 

Monostori Ferenc a PilisCentrum.hu kérdésére elmondta, hogy körülbelül 50-55 köbméter homokot használnak fel a szobor elkészítéséhez, amelyet először tömöríteni kellett, majd ezután tudott neki kezdeni a munkának.  Az alapot fa elemekkel kizsaluzták, amelyet spaniferrel fogtak össze,  a mintegy 80 tonnát nyomó vizes homok ugyanis szétnyomta volna az alapot.


A tegnapi viharban a szobor fejét szerencsére sikerült letakarni, így az megmenekült a felhőszakadástól, de a szobor vállát eléggé megrongálta az eső.

Az időjárásra való tekintettel a szobrász arra is kapott ígéretet, hogy a szobor fölé tetőt ácsolnak/vagy védőponyvát feszítenek ki,  így óvják meg az eső további káros hatásaitól a szobrot.

Fotó: piliscentrum.hu

Monostori Ferenc tavaly Szent Istvánt formázta meg homokból. Az Államalapító szobra jóval kisebb volt a mostani szobornál, körülbelül a fele.

 

Idén miért pont Kossuth Lajos?  Kossuth 1843 és 1846 között Tinnyén lakott, a szomszédos Úny községben egy kis birtoka is volt. Házát, mely egyben műemlék is, emlékoszlop jelöli. A hagyomány szerint a községből kivezető út szederfasorait is ő ültette. 

 

A szobrász és a község tervei között szerepel egy Nemzetközi Homokszobor Fesztivál létrehozása, így remélhetőleg hamarosan további elképesztő homokból készült alkotásokat csodálhatunk meg.

A piliscsabai illetőségű szilda.com munkatársai forgattak Monostori Ferenccel Tinnyén egy rövid filmet a szoborról, melyet itt megtekinthet.

KultúraTinnye