2024.04.18, Csütörtök

Elsőként nyerte el magyar film a Roger Ebert-díjat

mti

2016.10.24. 17:56

A kerekesszékes bűnbandáról szóló Tiszta szívvel a műfajokat bátran keverve, meglepő húzásokkal viszi bele a nézőt a fogyatékkal élők világába.

Hirdetés

A chicagói nemzetközi filmfesztiválon díjazták Till Attila Tiszta szívvel című rendezését. A kerekesszékes bérgyilkos bandáról szóló magyar film a Chicago Sun Times világhírű filmkritikusáról elnevezett Roger Ebert-díjat nyerte el. „A díjjal évről évre egy ígéretes tehetség friss és rendíthetetlen vízióját jutalmazzák, és korábban még sosem nyerte el magyar alkotás” - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap az MTI-vel. 


Egyszerre fekete komédia és akcióvígjáték

A nemzetközi zsűri indoklásában kiemelte, hogy a Tiszta szívvel a műfajokat bátran keverve és meglepően viszi bele a nézőt a fogyatékkal élők világába, ami ritkán látható a nagyvásznon."Végtelenül szórakoztató fekete komédia és akcióvígjáték egyben, egy bevállalós film" - olvasható a zsűri indoklásában. 
 
A chicagói bemutatkozás volt Till Attila mozifilmjének amerikai premierje, az alkotást nevezte Oscar-díjra Magyarország.  A Tiszta szívvel című filmet a hazai mozik április végén mutatták be, azóta mintegy 30 ezren váltottak rá jegyet. 

Kultúrafilm