2024.03.19, Kedd

Best of koncerttel tér vissza Budapestre a Jethro Tull

mti, pestpilis.hu

2016.11.15. 12:15

A legendás zenekar három évtizede jár Magyarországra, ez lesz a kilencedik itteni fellépésük.

Hirdetés

Ismét Magyarországon ad koncertet Ian Anderson és a Jethro Tull. A legendás brit progresszív folkrockzenekar klasszikus dalai 2017. február 18-án a Budapest Kongresszusi Központban (BKK) hangzanak el. A koncerten Ian Andersont David Goodier (basszusgitár), John O'Hara (billentyűs hangszerek), Florian Opahle (gitár) és Scott Hammond (ütőhangszerek) egészítik ki.


Legutóbb a Pannon Filharmonikusokkal zenéltek

A fuvolás-énekes Ian Anderson és a Jethro Tull best of programmal tér vissza a magyar fővárosba. A kétrészes, kétórás koncerten az ismert számok egy része új hangszerelésben szólal meg, az előadás kiváló minőségű videóvetítésekkel egészül ki - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

A zenekar három évtizede visszajáró vendég Magyarországon: Ian Anderson a Jethro Tull-lal nyolcszor koncertezett itt, először 1986-ban. Ezután fellépett 1994 augusztusában a második Sziget fesztiválon, azaz a Eurowoodstockon, játszott 2010-ben a paksi Gastroblues Fesztiválon, legutóbb idén tavasszal a pécsi Kodály Központban a Pannon Filharmonikusokkal - Jethro Tull-számok nagyzenekari átdolgozásaival.


Egy futó ihlette a Budapestről írt remekművet

A frontember az MTI-nek a 2012-ben adott interjúban elmondta, az 1986-os magyarországi fellépés utáni reggelen írta a Budapest című Jethro Tull-számot. A nagyívű alkotás Magyarországon rendre el szokott hangzani, a dalt egy a koncerten megismert középtávfutó hölgy ihlette.

A most 69 éves Ian Anderson 1968-ban alakította a Jethro Tullt, amely stílusát a rock, a dzsessz, a kelta és az angol népzene különleges elegyéből alakította ki. Az együttes több mint háromezerszer lépett fel a világ negyven országában, lemezeik több mint 60 millió példányban keltek el.

A zenekar utolsó albuma 2003-ban jelent meg, ám a Jethro Tull még 2011-ig együtt turnézott. Bár 2014-ben az egyre inkább a szóló karrierjére koncentráló Ian Anderson úgy nyilatkozott, hogy a zenekar feloszlott, a mostani felállás is Jethro Tull néven turnézik. Emelett a mostani zenekarban többen is ott vannak a Jethro Tull legutolsó, 2014-es csapatából.


37 éves koncert videóját jelentették meg

Ian Anderson az új lemezek nélkül eltelt utóbbi években is aktívan gondozta a Jethro Tull örökségét. A Thick As A Brick második része, valamit a Homo Erraticus című új lemez kiadása után idén korábbi albumok újrakiadásával foglalkozott. Az 1971-es Aqualung egy két-két CD-t és DVD-t tartalmazó könyv formájában jelent meg ismét, a még korábbi, 1969-es Stand Up című album felújított változatát tartalmazó, a napokban megjelenő kiadványban két CD és egy DVD kapott helyet.

A Stand Up idején csatlakozott a Jethro Tullhoz Martin Barre gitáros, és ekkor jelentek meg először Ian Anderson folk-rockzenei hatásai az addig inkább blues alapokra építkező zenében.

A lemezt most Steven Wilson (Porcupine Tree) keverte újra, a kiadvány tartalmazza egy 1969 januárjában Stockholmban rögzített koncert videófelvételét is, amikor a zenekar Jimi Hendrix előtt játszott. A kiadványnak egy 112 oldalból álló, könyvformátumú borító ad keretet, mely ritka és eddig meg nem jelent fotók mellett bemutatja az album részletes történetét, valamint Ian Anderson megjegyzéseit az egyes dalokhoz.

Kultúrazene