2024.04.25, Csütörtök

Először érkezik Magyarországra az amerikai tánclegenda

mti

2016.11.21. 14:26

Meg Stuart a 2011-es japán szökőár és az arab tavasz ihlette koreográfiájával lép fel a fővárosi Trafóban.

Hirdetés

Meg Stuart Violet című produkcióját mutatják be november 25-én és 26-án a budapesti Trafó Kortárs Művészetek Házában (IX. kerület, Liliom utca 41.). 


Az utolsó még észlelhető szín

A művésznő társulata, a Damaged Goods előadásában látható koreográfia címe a színskála utolsó látható elemét jelöli. "Az ibolya az utolsó szín a színskálán, vagyis az ismeretlen, az észlelhetetlen előtt" - idézi a Trafó MTI-hez eljuttatott közleménye az alkotót. 

A 2011-ben született Violetnek legalább olyan szerves része a zene, mint a tánc. Brendan Dougherty élő dobjátéka és elektronikus taktusai betöltik a teret, amelyben a táncosok mint megannyi szélerőmű végzik mozgásukat. „A szereplők fizikailag soha nem érintkeznek egymással, mégis megbonthatatlan egységet képeznek és a megfeszített koreográfia egészen új világot rajzol ki a magyar közönségnek” – áll a közleményben.


Az előadás után ki is lehet faggatni Meg Stuartot

Az amerikai származású Meg Stuart Berlinben él, és Brüsszelben dolgozik együtt társulatával. A Bessie-díjas koreográfust a kortárs tánc egyik sarokköveként emlegetnek világszerte, a művésznő először érkezik Magyarországra.

A november 26-i előadás után Szemessy Kinga táncos, tánckutató beszélget Meg Stuarttal angolul, magyar tolmácsolással.

KultúratánczeneTrafó