2024.03.29, Péntek

Jóval premier előtt látható az Életem Cukkiniként és A vörös teknős

MTI

2016.11.02. 14:20

A világ animációs termésének legjavát vonultatja fel november 23. és 27. között a 14. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál Budapesten. A vetítéseket az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Puskin és az Art+ mozikban nézheti meg a közönség.

Hirdetés

A fesztivál öt napja alatt több mint tíz új, egészestés animációt és mintegy kétszáz rövidfilmet mutatnak be.

A Chihiro Szellemországban, A vándorló palota vagy a Szél támad című alkotásokat is jegyző japán Ghibli Stúdió első európai koprodukcióban készített rajzfilmje, A vörös teknős nyitja a fesztivált. Az élet örök körforgásáról szóló, különleges látványvilágú mese – mely a Cannes-i Filmfesztiválon különdíjat nyert – egyszerre ötvözi az európai és japán gondolkodásmódot, miközben nem mindennapi módon mutatja be a természet és az ember egymásra utalt kapcsolatát. A filmet az Oscar-díjas, holland Michael Dudok de Wit rendezte, ami azért különleges, mert a stúdió fennállása óta első alkalommal dolgozik külföldi rendezővel.

Az egészestés filmek között látható lesz Claude Barras svájci rendező Életem Cukkiniként című alkotása is. Cukkini, a főszereplő kisfiú alkoholista anyja halála után intézetbe kerül, majd a kezdeti nehézségek után igaz barátokra lel, akiknek köszönhetően megtanul bízni, szeretni és élete így új fordulatot vesz.

A közönség láthatja továbbá Bill Plympton vadonatúj, egészestés animációját, a Revengeance-t is, amelyben Rod Rosse, a kisstílű fejvadász hatalmas kalamajkába keveredik, mikor a Halálarc névre hallgató, birkózóból lett szenátortól kap megbízást.

Az Anilogue idei vendége Dánia, így az új dán animáció legizgalmasabb alkotásai is vászonra kerülnek. A fesztivál nemzetközi vendégei számos műhellyel és előadással készülnek, néhány filmet pedig ingyenesen nézhet meg a műfajt kedvelő közönség. A gyerekek számára a Rutkai Bori Banda készül egy animációt és zenét ötvöző Pizsamátor koncerttel.

Kultúraművész mozifesztiválfilmUránia Mozigyerekprogram