2024.05.22, Szerda

Aranyfonallal átszőtt százéves ruhával gazdagodott a Gödöllői Kastély

MTI

2016.12.18. 06:11

A magyar arisztokrácia hanyatlása előtti utolsó időszakból származik a ruhadarab, melyet viselője IV. Károly koronázása alkalmából készíttetett.

Újabb különleges, az élő történelemről tanúskodó műtárggyal gazdagodott a Gödöllői Királyi Kastély: a nagyközönség már láthatja gróf Teleki Ádámné díszruháját, melyet IV. Károly magyar királlyá koronázásán viselt – mondta el Tüske Boglárka, a kastély kommunikációs vezetője. A díszöltözet a kastély 20. századi történetét bemutató állandó kiállításában, a IV. Károly koronázását és gödöllői napjait bemutató teremben kapott helyet.

Gróf Teleki Ádámné – akinek a sírhelye a gödöllői városi temetőben van – az egyik legelőkelőbb budapesti divatszalonban, Girardi Józsefnél rendelte meg a ruhát: ott készítették Zita királyné koronázási ruháját és még mintegy 200 női és férfi díszöltözetet is. Az uszályos női díszruha aranyfonallal átszőtt, lazac színű selyemszövetből készült, a ruhaderék aranylamellával hímzett aranyszínű tüllel és vert csipkével díszített, eleje fehér csipkebetéttel és aranyszínű kapcsokba vezetett gyönggyel fűzhető össze.

IV. Károlyt (1887-1922) 1916. december 30-án koronázták magyar királlyá, ez a fontos történelmi esemény volt a magyar arisztokrácia utolsó nagyszabású felvonulása. Az ott viselt díszöltözetek közül kevés maradt meg, ezért rendkívül jelentős, hogy a gödöllői kastély múzeumi gyűjteményébe került ez a ruha.

A díszruhát magánszemélytől vásárolták meg, majd restauráltatták, mert az öltözék darabjai erősen károsodott állapotban kerültek a kastélyhoz. A restaurálás Kralovánszky Mária textilrestaurátor munkája, a ruhához tartozó selyemcipő megmaradt, a kötény, a fátyol és a mente holléte azonban ismeretlen.

GödöllőKultúramúzeumGödöllői Királyi Kastélytörténelem