2024.03.19, Kedd

Megdupláznák a szentendrei Art Capital látogatottságát a szervezők

MTI

2017.01.14. 06:11

Az először tavaly ősszel megrendezett képzőművészeti programsorozatra idén már főszezonban kerül sor. A Ferenczy Múzeumban emellett már számos más művészeti projekt van tervben.

Hirdetés

Erősíteni akarják a szentendrei Art Capital nemzetközi jellegét a szervezők, ennek érdekében 2017-ben a kiállítások kurátori rendszerben valósulnak meg. A kurátorok többek között Lengyelországból, Romániából, Németországból, Szlovéniából, Finnországból, Oroszországból és Spanyolországból érkeznek.

Gulyás Gábor, a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója azt mondta: az ország jelenleg legnagyobb képzőművészeti rendezvénysorozata - amelyet először tavaly ősszel szerveztek meg kísérleti jelleggel - bizonyította, hogy a Pest megyei város ideális helyszíne a vizuális művészeteknek. Idén már a turisztikai főszezonban rendezik meg: június 24-től szeptember 24-ig tart majd az Art Capital. 2016-ban 52 ezer látogatója volt a sorozatnak, de Gulyás Gábor szerint ahhoz, hogy stabilan fennmaradjon a rendezvény, néhány év alatt el kell érniük a 100 ezres látogatottságot.

A múzeum tavaly év végén leadta három filiáléját, a verőcei Gorka-gyűjteményt, a zebegényi Szőnyi-gyűjteményt és a tápiószelei Blaskovich Múzeumot. Utóbbit a Mezőgazdasági Múzeum, előbbi kettőt a helyi önkormányzatok működtetik a továbbiakban. Mindez jelentős gazdasági tehertől szabadította meg a szentendrei múzeumot, amelynek a gazdálkodása így lényegesen kiszámíthatóbb lett - emelte ki Gulyás Gábor. Hozzátette, hogy tovább erősödik a régészeti főosztály, amely lényegesen több ásatáson dolgozik az elmúlt években megszokottnál.

 

Folyatódnak a kortárs tárlatok és a kismúzeumok felújítása is

Az igazgató a 2017-es tervekről azt mondta, hogy a tavalyi évhez hasonlóan idén is lesznek Szentendrén olyan kortárs művészeti kiállítások, amelyek nemzetközi perspektívában is kiemelkedők és a nagyközönség számára is vonzók. Több olyan kortárs művésznek is rendeznek tárlatot, aki korábban nem állított még ki Magyarországon, részleteket azonban egyelőre nem közölt.

A már elindított programokról szólva elmondta: folytatódik a Ferenczy Múzeumban a Szentendre-terem sorozata, amelynek keretében szentendrei művészek állíthatnak ki, s folytatják a jelenleg rossz állapotban lévő kismúzeumok felújítását is. Hamarosan megújul a Czóbel Múzeum állandó kiállítása, és egy olyan tárlat előkészítésen is dolgoznak, amely Szentendre első polgármesterének, Dumtsa Jenőnek állít emléket.

Az év első nagy kiállítása április elején nyílik a MűvészetMalomban. Ezen Bukta Imre, feLugossy László és Szirtes János új munkáival találkozhat majd a közönség. Már zajlanak az előkészületei Vajda Lajos 2018 végére tervezett életmű-kiállításának is.

SzentendreKultúrakiállításMűvészetFerenczy Múzeum