2024.06.19, Szerda

Ötezer éves hangszerrel ismerkedhetünk meg a budapesti Festetics-palotában

MTI

2017.04.22. 10:23

Hárfabemutató koncerttel kezdődik április 29-én az első alkalommal megvalósuló hárfás nap.

A budapesti Festetics-palotában, a gyerekeknek tartott délelőtti hárfabemutató hangversenyen Vigh Andrea hárfaművész játékos formában mesél a hangszer 5000 éves múltjáról napjaink zenéjének sokszínűségéig, érintve a könnyedebb műfajokat is - közölték a szervezők.

Az ifjú tehetségek délutáni hangversenyén a Zeneakadémia és a rendkívüli tehetségek képzője növendékei mutatkoznak be. A belépés díjtalan, de regisztrálni szükséges a [email protected] címen.

Vigh Andrea hárfaművész hangszerbemutató sorozatának első része este 7 órától várja a közönséget Gulyás Csilla hárfaművész közreműködésével. A felnőtteknek szóló sorozatban a hárfa történetével és a hangszer működésével ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Az első hangverseny az ókortól a hárfa első aranykoráig ível, képekkel és filmrészletekkel illusztrálva a hangszer történetét. A barokk nagy zeneszerzőinek - Bach, Händel, Scarlatti - művei elvezetnek a klasszikus korig, a hárfa első aranykoráig. Elhangzanak híres hárfás komponisták, így Krumpholtz és Nadermann darabjai, de szó esik Mozart híres Fuvola-hárfa versenyéről is.

Az első hangversenyt további három alkalom követi 2018. március 10-ig.

Kultúraelőadászene