2024.07.22, Hétfő

Mivel gazdagodott a Ferenczy Múzeumi Centrum 17 év alatt?

MTI

2017.07.06. 15:46

Péntektől a 2000 és 2017 között beszerzett új darabokól válogatás látható Szentendrén, Előre és vissza címmel.

Muladi Brigitta művészettörténész, a Ferenczy Múzeumban látható tárlat kurátora elmondta, hogy több száz új szerzeményből válogatta ki azt a mintegy 80 darabot, amelyek az elmúlt csaknem két évtized gyarapítói tevékenységét mutatják be.

A ma mintegy tízezer darabot számláló FMC-gyűjteményben olyan ismert iskolák művei találhatók, mint a nagybányai, a Nyolcak, az Európai Iskola, az École de Paris magyar szekciója, a hatvanas évek modern absztrakciója, a szürrealizmus és a dada. A szakember felidézte, hogy az FMC kollekciójának 1951 óta tartó gyarapítása módszeres gyűjtőmunka eredménye. A mai koncepció szélesebb látókörű, mint korábban, ugyanakkor továbbra is elsőbbséget élveznek benne a városban és annak vonzáskörzetében dolgozó művészek munkái.

A kurátor kiemelte: igyekezett úgy válogatni, hogy a művek a teljes gyűjtemény szerkezetét szemléltessék. A közönség találkozhat egyebek mellett a szentendrei művésztelep-alapító Jeges Ernő 1940-ben készült történelmi festményével vagy Bálint Endre kollázsaival, a maiak közül Regős István, ef Zámbó István, Csontó Lajos, Balogh László egy-egy művével, középgenerációs és fiatal szentendreiekkel, mint Vincze Ottó, Nagy Barbara, Csató Máté, Tóth Eszter, de olyan különlegességek is láthatók, mint például egy kazanyi Istenanya-ikon, amely ajándékozás útján került a kollekcióba egy 19. századi ismeretlen orosz mestertől, valamint Deim Pál is helyet kap a tárlaton.

Muladi Brigitta hozzátette: olyan új iparművészeti tárgyakat is bemutatnak, amelyek ritkán kerülnek kiállításra, a többi között Kanyák Zsófia, a fiatalon elhunyt designer hírneves üvegserlegei és Csikszentmihályi Réka üvegből készült táblái. Az FMC a gyűjteményt nemcsak átgondolt koncepció alapján gyarapítja, de a műveket gondozza, kutatja és időről időre bemutatja a falakon kívül is. A tárlat augusztus közepéig látható a Ferenczy Múzeum két kiállítóterében.

SzentendreKultúrakiállításFerenczy Múzeum