2024.04.24, Szerda

A Petőfi Múzeumban restaurálták Arany János emléktárgyait

mti

2018.02.20. 15:07

Többek között a költő karddal meghasogatott portréját is helyreállították.

Hirdetés

A határon túl található nagyszalontai Csonkatorony felújítása az Arany-emlékév kapcsán kezdődött meg októberben. A mára már Romániában található településen álló legendás építmény ad otthont a híres költő emlékmúzeumának, itt őrzik az Arany-hagyaték számos elemét.

 

A nagyszalontai Csonkatorony és az Arany-palota

 

Budapesten a múzeum felújítása miatti kényszerszünetet kihasználva állíítottak helyre 25 tárgyat, melyek máskor az állandó tárlat részét képezik. A fővárosi Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) többek között Arany János bútorain és személyes használati tárgyain dolgoztak a szakértők, amelyek egy szobának a részeit alkották valaha a költő otthonában.

 

Újra ép Arany híres portréja

Renoválták Barabás Miklós 1856-ban festett Arany János portréját is, mely a művészt 40 éves korában ábrázolja. A festményt eredetileg a nagyszalontai városházán állították ki, azonban mára megrongálódott. Sokáig azt hitték, szovjet katonák okoztak kárt benne, azonban nemrég kiderült, hogy még a költő életében támadta meg karddal egy dühbe jött férfi. A portrén jelentős hasítást hagyott a támadó fegyvere, melyet most sikerült szinte láthatatlanná tenniük a szakembereknek.

A festményen és a PIM-be hozott tárgyakon Csala Ildikó, Mátyás Eszter, Fritz Antal, Sipőcz Zoltán, Lencz Balázs és Mijátovics Zorka restaurátor dolgozott.

KultúramúzeumkultúraArany JánosPetőfi Irodalmi Múzeum