2024.03.28, Csütörtök

Így ünnepel Budapesten a száz éve független Észtország

MTI

2018.03.17. 13:01

Házfalakon tűnnek fel a múltszázadi észt emberek fotói, láthatunk többek közt észt-orosz pszichedelikus dokumentumfilmet és megismerkedhetünk az észt építészettel is.

Hirdetés

Az Észt Intézet és a Szimplafilm közös programsorozata tizenegyedik alkalommal mutatja be az észt kultúra legjavát a magyar közönségnek Budapesten, Szegeden és Debrecenben: az észt hetet március 19. és 27. között rendezik meg az észt állam függetlenségének 100. évfordulója tiszteletére.

A filmvetítésekkel, könyvbemutatókkal és koncerttel tarkított kulturális hetet március 19-én Edward von Longus észt street art művész nyitja meg különleges projektjével, amelynek keretében mozgóképes formában a budapesti házfalakon kelti életre a 20. század elején élt észt emberek archív fotóit. Március 19-én az Élesztőházban nemcsak a programot és az ehhez kapcsolódó mobilalkalmazást mutatják be a szervezők, de azt is elárulják, merre induljon el a városban az, aki ezeket a különleges észt képeket szeretné felkutatni.

Március 20-án a Soviet Hippies című filmet láthatja a közönség a CEU-n a Visual Studies Platform programmal közös rendezvényen. A dokumentumfilm azt az időszakot mutatja be, amikor az 1970-es évek észt-orosz pszichedelikus világában a kelet-európai hippimozgalmak létrehozták saját rendszerüket a Szovjetunió szigorú rezsimje ellen. A vetítést követően vendégül látják a film rendezőjét, Terje Toomistut és producerét, Juliane Fürstöt.

Soviet Hippies (rokumentti.com)

Szintén március 20-án a Kadri Voorand és Mihkel Mälgand duó improvizációkban és ambient elektronikus effektekben gazdag saját kompozíciókkal várja a közönséget az Opus Jazz Clubban.

Március 22-én egy férfi és nő találkozási kísérletét láthatják az érdeklődők a Trafóban a Just filming című előadás keretében, amelyet két színész, Láng Annamária és az észt Juhan Ulfsak közösen hoztak létre az ismert finn rendezővel, Kristian Smeds-szel. Az előadás után Jászay Tamás kritikus beszélget a rendezővel, március 23-án pedig közönségtalálkozót tartanak a Trafó klubban.

Just filming (trafo.hu)

Március 23. és 25. között újra az észt filmeké lesz a főszerep a Művész moziban, március 27-én pedig két könyvbemutatót tartanak a Nyitott Műhelyben: Viivi Luik Árnyékszínház című kötetét, Paavo Matsin pedig Gogoldiszkó című regényét mutatja be a magyar olvasóknak.

Az Észt hét ideje alatt Marge Monko egyéni tárlatát lehet látni a Molnár Ani Galériában, A fa az észt építészetben című kiállítás pedig március 25-ig lesz látható a FUGÁ-ban. A sorozat kapcsolódik az Irodalom éjszakája programjaihoz is, amelynek észt helyszínén március 21-én Mart Kivastik novelláját Schneider Zoltán olvassa fel.

Az Észt hét Szegeden április 4-től, Debrecenben április 5-től észt filmekkel és kiállításokkal várja a közönséget.

Kultúrakultúrakoncertstreet artfilm