2024.04.20, Szombat

Teljes gyűjteményét digitalizálja és elcsomagolja az Iparművészeti Múzeum

MTI

2018.04.26. 16:37

Miközben a felújítás kiviteli tervein már dolgoznak, a múzeumi műtárgyakat is felkészítik a folyamatra.

Hirdetés

Zajlik az átfogó rekonstrukcióra váró Iparművészeti Múzeum (IMM) kollekciójának költöztetése. Jelenleg a múzeum 180 tételt számláló cipőgyűjteményének csomagolása van folyamatban, ezt megelőzően azonban minden darabot digitalizálnak és QR-kóddal látnak el - mondta el Cselovszki Zoltán, az IMM főigazgatója. A műtárgyakat olyan módon csomagolják el, hogy azok a tervezett látványraktárban további beavatkozás nélkül bemutathatók legyenek.

Nagy Rebeka restaurátor hozzátette: a cipőket polietilén hab, egy speciális polietilén fólia és pamutszalagok segítségével csomagolják, majd savmentes dobozba helyezik a szállításhoz. A műtárgyak nem érintkeznek sem tűvel, sem ragasztóval.

A csütörtökön bemutatott példányok között látható volt a kollekció egyik legkorábbi darabja, egy pár bíborszínű, 17. századi pontifikális (püspöki) cipő, hímzett rokokó magassarkúak, egy fél pár 19. századi kínai cipő, Mária Valéria (vagy talán játékbabája) gyerekcipője és több hazai darab a 19-20. század fordulójáról. Nagy Rebeka elárulta, hogy nemcsak régmúlt korok alkotásait, hanem kortárs divattervezők, iparművészek munkáit is őrzik a cipőgyűjteményben.

 

Idén lezajlik a gyűjtemény költöztetése

Cselovszki Zoltán beszámolója szerint az IMM gyűjteményének költöztetése az év elején kezdődött, és a tervek szerint 2018 végéig tart. Eközben készülnek az Üllői úti múzeumépület rekonstrukciójának kiviteli tervei, ezek véglegesítésével és egy újabb kormányhatározattal lehet majd kiírni a közbeszerzést.

Jelenleg zajlik az IMM-hez tartozó Nagytétényi Kastélymúzeum és a Ráth György-villa felújítása is, a két fiókintézmény a tervek szerint még ebben az évben újranyílik.

Kultúramúzeum