2024.04.19, Péntek

25 éve sikeres a megyében az egyik legnagyobb nemzetközi folklór fesztivál

MTI

2018.08.08. 12:48

Idén húsz ország zenészei és táncosai jönnek Százhalombattára, hogy együtt ünnepeljék kulturális örökségüket, miközben még nemzeti gyerekjátékait is bemutatják.

Hirdetés

Negyedszázados jubileumát ünnepli a százhalombattai Summerfest, amelyet idén 20 ország részvételével rendeznek meg augusztus 12. és 22. között - mondta Szigetvári József fesztiváligazgató az M1 szerda reggeli műsorában. Az egyik legnagyobb nemzetközi folklór fesztiválra Bolíviától Szenegálig, Tajvantól Amerikáig számtalan országból érkeznek fellépők.

A fesztiválon – melybe az elmúlt években Szigetszentmiklós, Tököl és Dunavarsány is bekapcsolódott – az elmúlt 25 év során 112 ország vett részt, idén pedig 20 országból érkeznek vendégek. Ebben az évben elsőként érkeznek táncosok Tahitiról, Bolíviából és Kirgizisztánból. Sok külföldi fellépőt vendéglátó magyar családoknál helyeznek el, így számtalan barátság alakult ki, sokan később is visszatérnek látogatóba a városba.

 

A programsorozat díszvendége idén Kárpátalja

A fesztiváligazgató indoklása szerint azért esett Kárpátaljára a választásuk, hogy ezzel is ráirányítsák a figyelmet a legveszélyeztetettebb helyzetben élő magyarokra és heroikus küzdelmükre. Ennek a projektnek az eredményeként született meg a Kárpátalja táncegyüttes is, amelynek a premierje augusztus 17-én lesz Százhalombattán. A kezdeményezés célja, hogy hitelesen prezentálja és továbbörökítse a kárpátaljai magyar néptánc örökséget.

A programok kapcsán kiemelte: mindig nagy figyelmet fordítanak arra, hogy autentikus műsor várja a közönséget, így a színpadon hagyományos néptáncot láthat a közönség, eredeti viseletekben és zenei megfogalmazásban. A résztvevő országok saját nemzeti gyerekjátékaikat is elhozzák a városba, így a gyerekek a fesztivál ideje alatt megismerkedhetnek a világ játékaival.

A fesztiválon Magyarországot a Forrás Néptáncegyüttes képviseli. A programsorozat a hagyományok szerint a nyitóceremóniával veszi kezdetét Százhalombattán a Szent István téren, a meghívott vendégek felvonulásával. A fesztiválon többek között fellép Boban Markovic és zenekara, Pál István Szalonna és Bandája, Ferenczi György és a Rackajam zenekar, az Eszencia és a Tarsoly zenekar, valamint a Pál család.

KultúranéptáncSzázhalombattaörökségnépzene