2024.05.01, Szerda

Pénteken rendezik a III. Országos Börtönszínházi Találkozó döntőjét

MTI

2018.08.17. 12:07

A színházi élmények tovább növelik a rabok társadalomba történő visszailleszkedését.

Hirdetés

Az idén is bemutatkoznak az ország legjobb börtönszínházi társulatai a budapesti József Attila Színházban. A pénteken megrendezésre kerülő III. Országos Börtönszínházi Találkozót a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) szervezi meg, ezzel segtve az elítéltek társadalmi reintegrációját– derült ki az MTI híréből.

 

A versenyen összesen 16 börtön mintegy 150 fogvatartottja szerepelt

A döntőbe a négy régió selejtezőinek győztese jutott be: a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet, a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet, a Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézet, valamint a Tököli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet és a Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási Intézetének közös csapata.

Az előadások színre vitelében a büntetés-végrehajtás szakemberei, a reintegrációs tisztek és drámapedagógusok mellett színházi szakemberek is részt vettek. A produkciókat az intézet munkatársai és a színjátszó fogvatartottak hozzátartozói is megtekinthetik.

A döntő színdarabjai a következők lesznek:

  • Nóti Károly: A cég arája,
  • Federico García Lorca: Bernarda Alba háza,
  • Nagy Klára: Kirág-lak,
  • Csehov: Három nővér (paródiaváltozat).

 

A színjátszás segítségével az elítéltek újragondolhatják döntéseiket

Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke kiemelte, hogy számtalan tehetséges, jobb sorsra érdemes ember is bekerül a büntetésvégrehajtás világába. A társadalomnak kötelessége megteremteni a lehetőséget arra, hogy ebben az időszakban munkával, személyiségfejlesztő tréningekkel, drámapedagógiai módszerekkel jelentősen javítsák felkészülésüket a szabadulásra.

Minden hazai börtönben működik irodalmi- és színjátszó szakkör, amely a drámapedagógia eszközeit felhasználva a szabadidő hasznos eltöltése mellett a fogvatartottak ön- és emberismeretét, érzelmi intelligenciáját is erősíti. A színjátszás segítségével az elítéltek újragondolhatják döntéseik rövid és hosszú távú következményeit, az átélt élmények pedig tovább növelik a társadalomba történő visszailleszkedésük esélyét.

színházKultúrakultúrabörtön