2024.04.26, Péntek
Festőművészeti díjakat adtak át Szentendrén
librarius.hu

Festőművészeti díjakat adtak át Szentendrén

MTI

2019.01.08. 09:52

A Barcsay-díjat 30 éve alapították, Barcsay Jenő festőművész után elnevezve, aki fontos célnak tűzte ki a tehetséggondozást.

Hirdetés

a tehetséggondozást.

Hajgató Terézia, Jánosi Kata és Tóth Annamária Rita festőművészek vehették át a 2018. évi Barcsay-díjakat a szentendrei MANK Galériában. A galéria adott otthont a díjazottak kiállításainak is.

Jánosi Kata, az egyik díjazott

A MANK célkitűzése, hogy minél több fiatal alkotónak teremtsen lehetőséget a bemutatkozásra – mondta el Tardy-Molnár Anna, a MANK igazgatója. Azt is hozzátette, hogy Barcsay Jenő a szentendrei festészeti hagyomány egyik legmeghatározóbb alakja volt.

Harminc éves múltra tekint vissza a díj

1989 óta működik a Barcsay Jenő Képzőművészeti Alapítvány, amelynek fontos funkciója a tehetségek felfedezése és a tehetséggondozás.

Barcsay Jenő a 20. századi magyar művészet egyik enigmatikus alakja, aki meghatározta a háború utáni magyar művészet arculatát, végakaratában maga rendelkezett a nevét viselő díj, illetve tanulmányi jutalom létrehozásáról.  Maradandót alkotott a művészeti oktatás terén is, amit tizenhét nyelvre lefordított Művészeti anatómia könyve is bizonyít.

A határon túlról is pályázhattak

Az alapítvány által meghirdetett pályázatra 35 évnél fiatalabb festők nyújthatják be pályázatukat, a határon túlról is. A díjátadó ünnepséget hagyományosan Barcsay Jenő születésnapjához, január 14-hez közeli időpontban rendezik meg. A díjjal pénzjutalom, oklevél és emlékérem jár, a nyertesek kiállításon mutathatják be munkáikat. Mivel a 2017. évi díjazottak - Kósa Gergely, Kristófy Dániel és Máthé László - bemutatkozása elmaradt, ezért a két esztendő díjazott művészei együtt állítanak ki idén.

A kiállítás kurátora Bereznai Péter festőművész, a tárlat január 20-ig látható.

SzentendreKultúrakiállításfestészetdíjakképzőművészeti kiállítás