2021.06.21, Hétfő
A 175 éves Himnusz jubileumát ünneplik koncerttel a Nemzeti Múzeumban
gondola.hu

A 175 éves Himnusz jubileumát ünneplik koncerttel a Nemzeti Múzeumban

mti

2019.06.11. 16:22

A mindenki által ismert Erkel Ferenc féle klasszikus Himnusz-megzenésítésen kívül az egykori pályázatra beérkezett többi pályaműt is meghallgathatják az érdeklődők.

Hirdetés

Egyedi koncerttel emlékeznek meg a 175 évvel ezelőtt elkészült Himnuszról a Nemzeti Múzeumban szombaton: az Erkel Ferenc-féle Himnusz-megzenésítés mellett az egykori pályázatra beérkezett más pályaművek is megszólalnak a Magyar Nemzeti Múzeumban, az Erkel Ferenc Társaság és a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának ünnepi hangversenyén a Himnusz születésének 175. évfordulója alkalmából.

A 16 és 18 órakor kezdődő hangversenyeken Erkel Ferenc Szózata, Ünnepi nyitánya, ismert operarészletei és a Magyar Cantate, valamint a Kölcsey Hymnusának megzenésítésére egykor kiírt pályázatra beérkezett további öt mű hangzik el Medveczky Ádám és Somogyváry Ákos vezényletével. Közreműködik Keszei Bori, Heim Mercedes, Komáromi Márton és Jekl László énekművészek, Oberfrank Pál színművész, az István Király Operakórus (karigazgató Somogyváry Ákos), a Gyulai Erkel Ferenc Vegyeskar (karigazgató Perlaki Attila) és a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara - közölték a szervezők az MTI-vel.

A rendezvény fővédnöke Áder János, Magyarország köztársasági elnöke. A hangversenyen Becze Szilvia zenetörténeti kalauzolásával mutatják be a Hymnus keletkezésének körülményeit, a kor sajátosságait, a Nemzeti Múzeum különleges szerepét és a Filharmóniai Társaság megalakulásának előzményeit.

KultúrazenekultúraNemzeti Múzeum