2024.07.22, Hétfő
Michelangelo újonnan felfedezett rajzát is bemutatják a Szépművészetiben
welovebudapest.com

Michelangelo újonnan felfedezett rajzát is bemutatják a Szépművészetiben

mti

2019.06.10. 08:44

Június végéig látogatható A test diadala - Michelangelo és a 16. századi itáliai rajzművészet című tárlat.

Nagyszabású tárlaton nézhetik meg az érdeklődők a lehíresebb reneszánsz mesterek alkotásait június végéig – tájékoztatott a Szépművészeti Múzeum. A kiállításon Michelangelo, valamint Leonardo, Raffaello és más kortársaik nyolcvan művét mutatják be. A kiállításban az a rajz is megtekinthető, amelyet nemrégiben fedeztek fel egy külföldi magángyűjteményben, és a tizenkét-tizenhárom éves Michelangelo legkorábbi ismert műveként azonosítottak.

A kiállításra Michelangelo csaknem harminc, a világ legrangosabb gyűjteményeiből, többek között a londoni British Museumból, a firenzei Uffiziből, a Casa Buonarrotiból, a párizsi Louvre-ból, a bécsi Albertinából és a haarlemi Teylers Museumból kölcsönzött alaktanulmánya érkezett a múzeumba.

A reneszánsz művészeket elsősorban az emberi test ábrázolása érdekelte, Michelangelo művészetének középpontjában a férfiakt állt. A Sixtus-kápolna boltozatán megfestett erőtől duzzadó, dinamikus pózokban megragadott alakjai generációk számára jelentettek inspirációs forrást - emlékeztet a közlemény.

Ezért a tárlat fókuszában Michelangelo 29 alaktanulmánya áll: az első ötleteit megőrző, gyorsan papírra vetett skiccektől a művek kivitelezését közvetlenül megelőző, aprólékosabban kidolgozott, befejezett rajzokig.

KultúramúzeumSzépművészeti Múzeumkultúra