2024.03.29, Péntek
Gazdag programkínálattal várja a látogatókat a Magyarság Háza
ma7.sk

Gazdag programkínálattal várja a látogatókat a Magyarság Háza

mti

2019.09.13. 13:45

A Magyarság Háza határon túli programjai sorában pénteken este a csángómagyarokat ismerheti meg a közönség, emellett az intézményben folytatódnak a vasárnapi mesedélelőttök, lesznek könnyűzenei koncertek és az oktatási intézményeknek is kínálnak programokat.

Hirdetés

A Nyelvhatárőrök sorozat első részében pénteken este Csángómagyarok a 21. században címmel Petrás Mária, az Egyházaskozáron élő Puskás Antal és Csoma Gergely előadásai révén betekintést nyerhet a közönség a moldvai magyarság kultúrájába - mondta Csibi Krisztina, az intézmény igazgatója az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.

Ismertetése szerint a belvárosi Magyarság Házában szeptemberben folytatódnak a családi mesedélelőtt programjai. A sorozat keretében vasárnap délelőttönként elsősorban külhoni magyar fellépők, zenés, mesés, táncos előadásokkal várják a családokat. Az előadást követően pedig külhoni kézművesek mutatkoznak be.

Mint mondta, nemcsak a hagyományok, hanem a modernitás is megjelenik az intézményben: új sorozatuk keretében havonta egy alkalommal szerdánként könnyűzenei koncerteket rendeznek, a legfrissebb irodalmi kiadványokról pedig Irodalom Szalonukban kaphatnak felvilágosítást az érdeklődők. A Magyarság Háza Szabadegyetemén mindig aktuális kérdések kerülnek terítékre, így például legközelebb azt a témát járják körbe, hogy létezik-e még hagyományőrzés Magyarországon -  tette hozzá.

Csibi Krisztina közlése szerint a Mi, magyarok című rendhagyó tanóra keretében általános iskolásoknak és középiskolásoknak is kínálnak programokat az intézményben. Elmondta, hogy a Magyar Népmese Napján szeptember 30-án a Székelyföldi Legendáriummal közösen szerveznek előadást diákszínjátszók szereplésével a Várkert Bazárban.

Beszámolt arról is, hogy a II. Rákóczi Ferenc-emlékév keretében szeptember és december között 10 Kárpát-medencei városban turnézik a Magyar Nemzeti Táncszínház A Tenkes kapitánya című táncelőadásával.

Kultúramagyarságcsángókultúra