2024.04.29, Hétfő
Az Erdélyi Fejedelemség kincseit bemutató kiállítás nyílik a Csíki Székely Múzeumban
Kép: Csíki Székely Múzeum - Muzeul Secuiesc al Ciucului eseménye

Az Erdélyi Fejedelemség kincseit bemutató kiállítás nyílik a Csíki Székely Múzeumban

MTI

2024.04.15. 13:17

Fejedelmek aranya - Uralkodói reprezentáció Erdélyben címmel időszaki kiállítás nyílik kedden, a csíkszeredai Csíki Székely Múzeumban - tájékoztatta a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) hétfőn az MTI-t.

Hirdetés

A tárlat a Csíki Székely Múzeum mellett a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM), az Iparművészeti Múzeum, a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont, az Erdélyi Történeti Múzeum és a Székely Nemzeti Múzeum közreműködésével jött létre - írták a közleményben, amely szerint a kiállítás kurátorai a témát egyedi koncepcióval, a pénzek ábrázolásain keresztül közelítették meg. A kiállításon a több száz veret mellett bemutatják azokat a tárgyakat is, amelyek a fejedelmek éremportréin is felfedezhetők.

Felidézték, hogy a 16. század közepén három részre szakadt Magyarország egyik részéből egy új állam, az Erdélyi Fejedelemség jelent meg Európa térképén és egy új uralkodó tűnt fel a hatalmi palettán. Az állam és annak vezetője, a fejedelem a reprezentáció eszközeivel láttatta országának gazdagságát és politikai hatalmát.

"A kiállítás magát a pénzérmét, vagyis azt a tárgyat emeli ki, melyen a legtöbb emberhez eljutott a korban az uralkodó képmása, emellett az ötvöstárgyak, díszfegyverek, ruhák és azok kiegészítőinek több egyedi darabját is bemutatja. A tárlat ezeken a kincseken keresztül szemlélteti a kor divatját, a fejedelmek reprezentációs fogásait és azt, hogy Erdélyi Fejedelemség a 16-17. században jelentős gazdasággal rendelkező országnak számított"

- idézi a közlemény Tóth Csaba régész-numizmatikust, a kiállítás egyik kurátorát.

Az összegzés szerint a kiállítás újszerű vállalkozásnak tekinthető, mivel egy korábban méltatlanul háttérbe szorult, de annál érdekesebb tematika mentén ismerteti az Erdélyi Fejedelemség arisztokráciájának anyagi kultúráját.

Az Erdély történetét bemutató tárlat olyan kincsekkel érzékelteti a korszak reprezentációs igényeit, amelyet eddig erdélyi múzeumokban, ebben a válogatásban nem láthatott a közönség. A látogatói élményt fokozza, hogy a kiállítás anyagát az idén 400 éves Mikó-várban mutatják be, amelynek építtetője, Mikó Ferenc a korszak egyik jelentős erdélyi főúrnak számított - tették hozzá.

A tájékoztatás szerint a tárlat július 15-ig lesz látogatható a Csíki Székely Múzeumban, majd a tervek szerint augusztus és november között a marosvásárhelyi Kultúrpalotában tekintheti meg a közönség.

KultúraCsíki Székely Múzeummúzeumkiállításprogramok