2024.02.22, Csütörtök

Megnyílt a Gödöllői Királyi Kastély új időszaki kiállítása

2016.05.20. 06:46

Idén 20 esztendeje, hogy a Grassalkovich Kastély megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt.

Hirdetés

Idén 20 esztendeje, hogy a kastély megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt. Az évforduló alkalmából május 19-től október 2-ig különleges kiállítás várja a látogatókat; az állandó tárlaton nem szereplő muzeális anyag legjavából láthatnak válogatást a kastélyt építtető Grassalkovich I. Antal nevéhez kötődő emlékektől a szovjet csapatoktól itt maradt tárgyakig.
 

Az eseményen Gémesi György polgármester mondott köszöntőt, aki a kastélyhoz kötődő saját élményeit elevenítette fel, majd a tárlatot L. Simon László, a miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára nyitotta meg, aki úgy fogalmazott, ez a kiállítás nemcsak a kastélynak az ünnepe, hanem a restaurátor szakmának is, a bemutatott műtárgyak jelentős része ugyanis az ő hozzáértő munkájuk eredményeként kerülhetett a vitrinekbe, s ez a restaurátorok felkészültségére és kiválóságára is felhívja a figyelmet.
Az időszaki kiállítás az elmúlt húsz év múzeumi munkájának kiemelkedő jelentőségű állomásait, különleges műtárgyait mutatja be, az itt látható tárgyak között vannak, amik magángyűjtők adományaként kerültek a kastélyba, és olyanok is, amikhez aukció keretében jutottak hozzá, de az állandó kiállítás néhány háttérben megbúvó tárgya is reflektorfénybe kerül.
A tárlat több gyűjteményként bekerült tárgy-együttest vonultat fel, az érdeklődők találkozhatnak többek között a Goldzieher-gyűjtemény Ferenc József által adományozott kitüntetéseinek kollekciójával, Ferenczy Ida hagyatékból származó levelekkel, bútorokkal, de megtekinthetik a kastélyról készült első színes fotókat is, amik özv. Szarka Józsefné hagyatékaként kerültek Gödöllőre; a képeket néhai férje készítette, aki Horthy Miklós kormányzó sofőrjeként dolgozott.
A XX. század érdekességei azok a levelek, amikre a szovjet csapatok kivonulása után bukkantak rá egy kályhalyukban. Az 1947-ben kelt írások, gyermekrajzok - feltehetően a cenzúrának köszönhetően - sosem jutottak el a címzettekhez.
Mindezek mellett olyan műalkotásokkal is találkozhatnak az érdeklődők, mint az egykori kastélyparkot díszítő és nemrég elkészült Minerva, Diana, valamint Amazon szobor rekonstrukciók vagy a kastélykápolna XVIII. századi, konzerváló restauráláson átesett oltárképei.

forrás: godollo.hu

Galéria

GödöllőKultúraGrassalkovich kastélyrestaurálás