2024.04.22, Hétfő

Mintegy 600 millió forintból fejlesztett a dabasi Lakto Kft.

2015.11.19. 15:15

Hirdetés

Ötszáznyolvannyolc millió forint összköltségű fejlesztést hajtott végre a Lakto Kft. dabasi tejtermelő tehenészeti telepe, a beruházást november 10-én adták át.

    Az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap (EMVA) állattartó telepek korszerűsítése projekt keretében gép- és eszközbeszerzések, valamint építési beruházás valósult meg. A beruházáshoz a vállalkozás 235 millió forint támogatásban részesült a Darányi Ignác Terv forrásaiból.
    Az ünnepélyes átadáson Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter rámutatott: a Lakto Kft. Európa egyik legeredményesebb tejgazdasága, s a mostani beruházás jelzi, hogy van jövő a magyar mezőgazdaság előtt, és vannak olyan vállalkozások vidéken, amelyek képesek fejleszteni.
    Hozzátette: a fejlesztés azt is mutatja, hogy a Darányi Ignác Terv a gyakorlatban is működik.
    Úgy vélte, a vidéki települések életképesek, s a vidéki életforma is tud munkát, megélhetést biztosítani.
    A tárcavezető szólt arról is, hogy 2010 óta több mint félmillióval dolgoznak többen Magyarországon, a mezőgazdaságban foglalkoztatottak száma pedig mintegy 10 százalékkal nőtt, ami 15-20 ezer munkahelyet jelent. A miniszter szerint a jelek már azt mutatják, hogy fokozottan szükség van képzett munkaerőre az állattartó telepeken, ezért is szükséges az agrár szakképzés fejlesztése, illetve hozzáigazítása azokhoz a kívánalmakhoz, melyeket az ágazat szereplői megfogalmaznak.
    Fazekas Sándor a tejpiaci támogatásokról szólva elmondta: az átmeneti nemzeti támogatás részeként a tejhasznú tehéntartás támogatására előlegként 9,3 milliárd forintot fizettek ki mintegy 7 ezer termelő részére. Megjegyezte azt is, hogy a tejhasznú tehéntartás támogatására 2015-ben új uniós jogcím indult, 21 milliárd forintos éves kerettel, ami közel 2900 állattartó számára nyújt segítséget. Hozzátette: 2015-ben a tejágazati támogatás 54 milliárd forint, ami nem tartalmazza a közvetlen támogatásokat. 
    A dabasi telephelyen 850 tehén és szaporulatuk található, összesen mintegy 2 ezer állat. A cég a 2014-es adatok alapján - a nagy létszámú telepek között - az egy tehénre jutó átlagos éves 13 ezer kilogrammot meghaladó termeléssel az elsők között van nem csak Magyarországon, de Európában is. A telep több mint 70 embernek ad munkát.

mti

Galéria