2024.05.23, Csütörtök

Nagykőrös mégsem váltana megyét

2016.02.01. 08:48

Visszavonta Nagykőrös önkormányzata a helyi népszavazási kezdeményezését, amely alapján Bács-Kiskun megyéhez csatlakozott volna a település, mindezt a január 29-i képviselőtestületi ülésen szavazták meg. Nagykőrös bízik benne, hogy Pest megye leválása a fővárosról a nagykőrösi polgároknak kedvező változásokat hoz.

A tájékoztatás szerint Körtvélyesi Attila alpolgármester az ülésen azt mondta: a népszavazás kezdeményezését követően kormányhatározat született a Közép-magyarországi régió kettéválasztásáról, így a népszavazási kérdés "már nem releváns", és a kettéválasztás reményeik szerint az uniós fejlesztési források kedvezőbb elosztását jelentheti.
Czira Szabolcs (Fidesz-KDNP) polgármester november 26-án tájékoztatta az MTI-t arról, hogy népszavazást kezdeményeztek a Pest megyei település Bács-Kiskun megyéhez csatlakozásáról. A polgármester korábban arról beszélt, hogy a Budapesttel közös Közép-magyarországi régióhoz tartozásuk miatt a szükségesnél lényegesen kevesebb uniós forráshoz jutnak hozzá, a változással a munkahelyteremtés és a pályázati esélyek szempontjából is jobban járna Nagykőrös. 
A Magyar Közlöny december 29-i számában megjelent kormányhatározat szerint a kormány egyetért a Közép-magyarországi régió jelenlegi, Budapest és Pest megye közös közigazgatási határa mentén történő kettéválasztásának szükségességével. Egyúttal felkérte a nemzetgazdasági minisztert, hogy a Központi Statisztikai Hivatal elnökével együttműködésben dolgozza ki a kérelmet a Közép-magyarországi régió NUTS-besorolásának módosítására, és azt  nyújtsa be az Európai Bizottság főtitkárságának, valamint másolatban az Európai Unió statisztikai hivatalának. Ennek határidejeként 2016. február 1-jét jelölte ki a kabinet. A NUTS- (statisztikai célú területi egységek nómenklatúrája) besorolás célja, hogy egységes rendszerben lehessen kezelni a tagállamok régióit.

forrás: mti

fotó: nagykoros.hu

Galéria

FókuszbanPest megyemegyeváltásNagykőrös