2024.05.18, Szombat

A német kitelepítés 70. évfordulójára emlékeztek Solymáron

2016.04.25. 10:06

Varga Mihály Ritter Imrével, a magyarországi németek parlamenti szószólójával közösen leplezte le a solymári vasútállomás falán elhelyezett emléktáblát a német kitelepítés 70. évfordulójára.

Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter, a főváros II. és III. kerületének országgyűlési képviselője Ritter Imrével, a magyarországi németek parlamenti szószólójával közösen leplezte le a solymári vasútállomás falán elhelyezett emléktáblát a német kitelepítés 70. évfordulójára.

„Vigyáznunk kell a közösségünket összetartó erőre, amit nekünk, magyaroknak és a magyarországi német nemzetiségnek a sorsközösségben átélt történelmi események, a belőlük eredő tanulságok és ma már közös jövőképünk is adnak” – fogalmazott Varga Mihály a megemlékezésen. Mint mondta: 1946 és 1948 között mintegy 200 ezer német nemzetiségű embert fosztottak meg Magyarországon az állampolgárságától, ingó és ingatlan vagyonától és telepítettek ki az éhező és romokban heverő Németországba. Solymárról a szerelvények 1946. április 18-án és 23-án indultak el, a faluból 1947 embert 63 németországi településen szórtak szét, Pesthidegkútról 1946 során pedig 1300 sváb polgárt telepítettek ki – emlékeztetett a politikus.

A mai nap az évtizedeken át elhallgatott igazság kimondására, az embertelenség elutasítására és az egymásért vállalt felelősségre emlékeztet mindannyiunkat – hangsúlyozta Varga Mihály Solymáron a német ajkú lakosok kitelepítésének 70. évfordulóján rendezett ünnepségen.

Varga Mihály arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarország és a németség története közel ezer éve egybefonódik. Közös történelmünk, együttes országépítésünk tett összetartozó nemzetté bennünket – hangoztatta a miniszter.

Az ünnepi esemény vendége volt Timo Wolf, a Buda környéki svábokat egykor befogadó település, Wüstenrot polgármestere is. Az emléktábla felavatását követően Solymár, a Budapest II. kerületéhez tartozó Pesthidegkút, Pilisborosjenő, Nagykovácsi és Üröm önkormányzatának vezetői emlékszalagot helyeztek el a solymári vasútállomás falát díszítő  domborműnél.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)

Galéria

HelyinémetSolymár