2024.03.29, Péntek

Gödöllőről vették célba a Nemzetközi Űrállomást

urakademia.hu

2016.08.16. 13:21

A Magyar Asztronautikai Társaság másodszor is megtartotta fiatalok számára szervezett Űrakadémiáját a Szent István Egyetemen.

Hirdetés

A megalapításának 60. évfordulóját idén ünneplő civil szervezet, a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) 2015 után idén nyáron másodszor rendezte meg a MANT Űrakadémiát. A fiatal űrszakembereket képviselő nemzetközi Space Generation Advisory Council együttműködésével szervezett négy napos rendezvényen 18–35 év közötti egyetemi és főiskolai hallgatók, doktoranduszok, valamint frissen végzett szakemberek vehettek részt.

A gödöllői Szent István Egyetem kollégiumában augusztus 11–14. között lezajlott Űrakadémián a résztvevők betekintést kaptak a Nemzetközi Űrállomás (International Space Station, ISS), az emberiség legnagyobb közös tudományos vállalkozása működésébe, valamint a hosszú idejű súlytalanság által nyújtott páratlan lehetőségekbe. Emellett azt a feladatot kapták, hogy közösen tervezzenek meg egy kísérletet az ISS fedélzetére, és megvizsgálták azokat a potenciális magyar kísérleteket, amelyek repülhetnének itt.

Hazánk tavaly vált az Európai Űrügynökség (ESA) teljes jogú tagjává. A szervezethez való csatlakozással egy sor korábban nem látott lehetőség nyílt meg a hazai űripar, űrkutatás és az alkalmazások területén. Ezek kihasználásában az elkövetkező évtizedekben a mostani fiatal szakemberek meghatározó szerepet fognak majd játszani, többek között ez adja az Űrakadémiák apropóját.

GödöllőOrszágosSzent István Egyetem