2024.03.29, Péntek

Zártkertek: sürgős feladat még erre az évre!

almaimotthona.hu

2016.10.12. 10:18

December 31-ig még ingyenes az átminősítése a zártkerteknek. Ha nem műveljük, akkor érdemes meglépni, többek közt a bírságok elkerülése és a terület eladhatósága érdekében.

Hirdetés

Az idei év utolsó napjáig még ingyenes a helyi földhivatalnál a zártkerti ingatlan átminősíttetése. Magyarországon több százezer zártkertet tartanak nyilván. Azoknak a tulajdonosoknak, akik nem művelési céllal használják, több okból is érdemes minél hamarabb átminősíteni.

 

Még lakcímkártya sem igényelhető rá

Mivel a zártkert hivatalosan mezőgazdasági területnek számít, a tulajdonosnak minden esetben művelnie kell azt. Ha ez nem történik meg, akkor súlyos bírságot is kiszabhatnak. További problémát okozhat, hogy hitelfedezetként sem fogadják el bankok, és még lakcímkártya sem kérhető rá.

Ráadásul a zártkerti ingatlanra ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a szőlő vagy termőföld értékesítésénél: a helyi gazdák elővásárlási jogot élveznek a megvételnél, az adás-vételre pedig a földbizottságnak kell rábólintania. Előfordulhat, hogy a magasabb ár miatt telekspekulációt állapít meg a bizottság, és nem engedélyezi az eladást. Mindez több hónapos hosszú procedúra után derül ki.

Az átminősítéshez szükséges nyomtatvány ide kattintva érhető el.

 

Csökkenek vagy nőnek a közterhek?

Az átminősítéssel megváltozik a területet érintő kötelezettségek köre. Az Origo egy korábbi felmérése szerint, ha valaki zártkertről művelés alól kivont területre változtatja a földje besorolását, többnyire inkább mentesül a terhek alól. Ezzel együtt érdemes átböngészni a részleteket, majd a helyi önkormányzatnál is érdeklődni a helyi közterhekről.

Országosingatlan