2024.04.20, Szombat

Okoskerítés váltja ki a munkaerőt a déli határzárnál

mti

2016.11.22. 09:02

A mintaszakaszon kiépült rendszer azonnal jelzi, ha valaki megérinti a kerítést, alkalmazásával kevesebb határőrre lesz szükség.

Hirdetés

Tíz kilométer hosszan elkészült a kettős védvonal a magyar-szerb határon - hangzott el az M1 aktuális csatorna hétfő esti Híradójában. A biztonsági határzárat kiegészítő második kerítés mintaszakaszát Bácsszentgyörgy és Gara között épített meg a büntetés-végrehajtás. A műszaki határzár itt már egy gyorstelepítésű drótakadályból és két kerítésből áll. A kerítések között van egy árok, itt fut az úgynevezett manőver út is.

Továbbépítése esetén a kettős védvonalat intelligens jelzőrendszerrel és kamerákkal szerelik majd fel. Az úgynevezett okoskerítés teljes kiépítése után a jelenleginél jóval kevesebb rendőrre és katonára lesz szükség a déli határon. 


Olcsóbb lesz a határőrzés

Az új, három méter magas és ponthegesztett dróthálóval megerősített kerítést intelligens jelzőrendszerrel szerelték fel. Ebben 10-15 centiméterenként érzékelők vannak, amelyek jelzik, ha valaki hozzájuk ér. A biztonsági rendszert hő- és mozgásérzékelő kamerák egészítik ki. Jelenleg a berendezéseket kiszolgáló, a föld alatt futó optikai kábeleket telepítik.  

Perjési Zsolt biztonsági tanácsadó a hirado.hu-nak azt mondta, hogy az okoskerítés kiváltja a határőrség egy részét, így olcsóbbá válik a határ őrzése. „Hosszabb távon mindenképpen megtérül a hatása” – fogalmazott a szakember. A mintaszakasz továbbépítéséről a kormány dönt majd.

Országosbevándorláshatárzár