2024.03.29, Péntek

Végre a paralimpikonok is kaptak emlékfalat

MTI

2016.11.16. 14:03

A Kossuth tér és a Jászai Mari tér között elhelyezkedő Olimpiai Parkban szerdán felavatták azt az emlékművet, amellyel Budapest Belváros Önkormányzata és a Magyar Paralimpiai Bizottság a magyar paralimpiai bajnokok előtt rója le tiszteletét.

Hirdetés

A fal, amely az olimpiai bajnokok fala mellett áll, emléket állít az eddigi 31 magyar paralimpiai aranyéremnek és a 27 bajnoknak. „Az első arany 1976-ban született, a legsikeresebb pedig az 1984-es játékok volt. Az idei, riói paralimpián a 43 magyar sportoló közül 33 pontszerző helyen végzett, 15-en pedig éremmel térhettek haza” - idézte fel Szabó Tünde sportért felelős államtitkár. Köszöntőjében azt is kiemelte: a paralimpikonok mindenki számára példát mutatnak.

„Azt szeretném, hogy ez a tábla közelebb hozza az embereket a parasportolókhoz, és segítsen abban, hogy a jövőben még többen tegyenek a paralimpiai mozgalomért. Magyarország nemcsak sportnemzet, hanem parasportnemzet is" - mondta Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke.

A kétszeres paralimpiai bajnok Becsey János, aki maga is V. kerületi lakos, úgy fogalmazott: a régi bajnokok tették le az alapját annak, hogy ma már a paralimpikonok megbecsült tagjai a társadalomnak. Hozzátette: reméli, hogy a 2020-as tokiói és sikeres pályázat esetén a 2024-es budapesti játékok után még több név kerül majd fel a bajnokok falára.

A köszöntőket követően a felszólalók és több volt, illetve jelenlegi sportoló - Járomi Mónika, Vereczkei Zsolt, Szekeres Pál, Tóth Tamás és Tauber Zoltán - közösen leplezték le az emlékművet. A riói paralimpia egyetlen magyar aranyérmese, Tóth Tamás úgy fogalmazott: ez talán egy kis lépésnek tűnik, de számukra nagyon sokat jelent, és boldog, hogy az olimpiai bajnokok fala mellett immár az ő eredményeiknek is emléket állítottak.

Országosemléktáblaolimpia